Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τουρκολίβυος παυμένος ΥΠΕΣ του Σαράτζ, Φατί Μπασάγκα, επέστρεψε στη Λιβύη από την Τουρκία

Ο Τουρκολίβυος παυμένος ΥΠΕΣ του Σαράτζ, Φατί Μπασάγκα, επέστρεψε στη Λιβύη από την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, Φατί Μπασάγκα,

Την Παρασκευή το Προεδρικό Συμβούλιο της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης αποφάσισε την παύση του υπουργού Εσωτερικών της Τρίπολης, Φατί Μπασάγκα (Fathi Bashagha), από τα καθήκοντά του και ενώ αυτός βρισκόταν στην Τουρκία πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες MIT.

Η ισλαμιστική κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ απέλυσε τον Φατί Μπασάγκα και διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το πώς διαχειρίστηκε τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών και την αποτυχία του να προστατέψει τους διαδηλωτές από βίαια καταστολή.

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες Λίβυοι διαδηλώνουν καθημερινά, ξεκινώντας από την περασμένη Κυριακή, στην πρωτεύουσα Τρίπολη και σε άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, την κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών και τη διαφθορά της ισλαμιστικής κυβέρνησης Σαράτζ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του ισλαμιστικού καθεστώτος δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ πάνω στους άοπλους διαδηλωτές, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς.

Νέος υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο ταξίαρχος Χαλέντ Αχμέντ Αλ Τιτζάνι Μαζέν, μέχρι πρότινος υφυπουργός Εσωτερικών.

Ο Φατί Μπασάγκα είναι Τουρκολίβυος

Όπως ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), Φαγιέζ αλ Σαράτζ, έτσι και ο Φατί Μπασάγκα είναι Τουρκολίβυος.

Οι Τουρκολίβυοι, που αριθμούν σχεδόν ένα εκατομμύριο και κατοικούν κυρίως στη Δυτ. Λιβύη, είναι άνθρωποι οθωμανικής καταγωγής που εποίκισαν – μεταφέρθηκαν στη Λιβύη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δεν είναι όλοι Τούρκοι. Πολλοί είναι Τουρκοκρητικοί (Έλληνες μουσουλμάνοι) και αρκετοί είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι από τα Βαλκάνια.

Οι πρόγονοί τους βρέθηκαν στη Λιβύη είτε ως Οθωμανοί στρατιώτες, που παρέμειναν, είτε ως αξιωματούχοι ή έποικοι.

Τους Οθωμανούς, ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή τους, είθισται να τους αποκαλούν «Τούρκους» στις αραβικές χώρες και στα Βαλκάνια.

Πολλοί Τουρκολίβυοι έχουν τουρκική συνείδηση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δικαιολογεί την ανάμιξή του στη λιβυκή κρίση και ως δήθεν «προστασία» της τουρκικής μειονότητας στη χώρα.

Η πόλη λιμάνι της Μισράτα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση Σαράτζ, είναι μια κυρίως τουρκολιβυκή πόλη, με τα 2/3 του μισού εκατομμυρίου του πληθυσμού της να είναι Τουρκολίβυοι.

Το αεροδρόμιο της Μισράτα όπως και το λιμάνι της έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, που τα μετατρέπει σε αεροπορική βάση και ναύσταθμο.

Ο Φατί Αλί Αμπντ ΑλΣαλάμ Μπασάγκα, ευρύτερα γνωστός ως Φατί Μπασάγκα ή Φατί Αλί Πασά, γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1962 στη Μισράτα.

Είναι πρώην πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας (επί Καντάφι) και όταν αποστρατεύτηκε ασχολήθηκε με εξαγωγές – εισαγωγές.

Είχε εκλεγεί βουλευτής της Μισράτα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θεωρείται άνθρωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αφοσιωμένος στον νεο-οθωμανισμό.

Επιστροφή στη Λιβύη

Ο Φατί Μπασάγκα επισκέφθηκε την Πέμπτη την Άγκυρα για συνεννοήσεις με το τουρκικό καθεστώς.

Την Παρασκευή παύθηκε από υπουργός Εσωτερικών.

Το Σάββατο επέστρεψε από την Τουρκία με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίο επίσης έχει μετατραπεί σε τουρκική βάση.

Η τουρκολιβυκή πολιτοφυλακή της Μισράτα του ετοίμασε θριαμβευτική υποδοχή στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, Τουρκολίβυοι πολιτοφύλακες περιπολούσαν στους δρόμους της Τρίπολης.

Έντονη φημολογία υποστηρίζει ότι ο Φατί Μπασάγκα θα ανατρέψει τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ και θα πάρει τη θέση του.

Διαβάστε ακόμα: Πνέει τα λοίσθια η ισλαμιστική κυβέρνηση Σαράτζ στην Τρίπολη της Λιβύης

Ο επικεφαλής της εδρεύουσας στην Τρίπολη κυβέρνησης της Λιβύης απομάκρυνε την Παρασκευή από τον πόστο του προσωρινά τον υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), δηλώνοντας πως ο χειρισμός του στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και η βίαια καταστολή εναντίον διαδηλωτών θα ερευνηθεί.

Η απόφαση του Φάγιεζ αλ Σαράτζ συμπίπτει με αναφορές για αυξανόμενες τριβές μεταξύ του πρωθυπουργού της GNA και του υπουργού Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα, πολιτικού στελέχους με μεγάλη επιρροή από την πόλη-λιμάνι και στρατιωτική βάση Μισράτα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπασάγκα, ο οποίος ορίστηκε υπουργός το 2018, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια της 14μηνης στρατιωτικής επίθεσης των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ με στόχο την κατάκτηση της Τρίπολης, μιας επίθεσης που αποκρούστηκε από την ισλαμιστική κυβέρνηση τον Ιούνιο με τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας.

Ο Μπασάγκα χαίρει εκτίμησης από τους διεθνείς υποστηρικτές της GNA και είχε ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο των ενόπλων ομάδων που κατείχαν ισχύ στην Τρίπολη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης προσωρινής αποπομπής του υπουργού ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ένα διάταγμα που εκδόθηκε από τον Σάρατζ ανέφερε ότι ο Μπασάγκα θα διερευνηθεί από την ηγεσία της GNA εντός 72 ωρών και τα καθήκοντά του θα αναληφθούν από έναν αναπληρωτή υπουργό, τον Χαλίντ Αχμάντ Μαζέν.

Ένα ξεχωριστό διάταγμα ανέθεσε σε μια περιφερειακή δύναμη με επικεφαλής τον Οσάμα Ζεϊλι, διοικητή από την στρατιωτικά ισχυρή πόλη, Ζιντάν, να συνδράμει στη διασφάλιση της ασφάλειας στην λιβυκή πρωτεύουσα.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπασάγκα δήλωσε έτοιμος για οποιαδήποτε έρευνα, αλλά τόνισε ότι αυτή πρέπει να μεταδοθεί τηλεοπτικά ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Από την περασμένη Κυριακή διαδηλώσεις για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και τη διαφθορά έχουν κλιμακωθεί στην Τρίπολη.

Ένοπλοι χρησιμοποίησαν πυρά για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών και την Πέμπτη επιβλήθηκε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η απόφαση θεωρήθηκε από επικριτές ως τακτική για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Μπασάγκα δήλωσε ότι είναι έτοιμο να προστατεύσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές από τις ένοπλες ομάδες.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την Πέμπτη πως τουλάχιστον έξι διαδηλωτές απήχθησαν την Κυριακή και πολλοί τραυματίστηκαν μετά τη χρήση πραγματικών πυρών από ένοπλους άνδρες.

Σχετικά άρθρα