Στρατιωτική βάση σε λιμάνι (ναύσταθμο) στα κατεχόμενα για την παράνομη δραστηριότητα των γεωτρύπανών της σχεδιάζει να δημιουργήσει η Τουρκία, όπως γράφει σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο για στρατιωτικό λιμάνι στο νησί.
»Μια ομάδα από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων πήγε στην “ΤΔΒΚ” (σ.σ. ψευδοκράτος) για το σκοπό αυτό και είχε τις πρώτες συναντήσεις».
Η «Yeni Safak» αναφέρει ότι η Τουρκία μελετά δύο επιλογές για την εγκαθίδρυση της ναυτικής βάσης.
Είτε στην Αμμόχωστο (Gazimağusta), είτε στο Τρίκωμο (Iskele).
Όπως αναφέρεται, μόλις γίνει η επιλογή, έπειτα θα επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής της βάσης, προκειμένου να αρχίσει να εξυπηρετεί το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που βρίσκεται ήδη στα νότια του νησιού για γεωτρήσεις, αλλά και τα ερευνητικά πλοία «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» και «Ορούτς Ρέις».
«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανάγκες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο.
»Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις», σχολιάζει η «Yeni Safak».
«Κατά συνέπεια», σημειώνει, «πραγματοποιήθηκε μελέτη τοποθεσίας για ένα λιμάνι όπου τα πολεμικά πλοία μπορούν να προμηθεύονται στις περιοχές Αμμοχώστου ή Iskele στην “ΤΔΒΚ”.
»Απαραίτητη εργασία έχει ξεκινήσει η δημιουργία θαλάσσιου λιμένα στην Αμμόχωστο ή το Iskele.
»Σημειώθηκε ότι η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων έκανε ένα σχέδιο για το λιμάνι υλικοτεχνικής υποστήριξης και ότι οι μελέτες ήταν στη φάση της μελέτης.
»Αναφέρεται ότι τα βήματα θα επιταχυνθούν μετά τις μελέτες».
Μάλιστα η έντονη παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γαλλίας και ειδικά οι προσπάθειές τους να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο ήταν η αιτία για την Τουρκία να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο τώρα, όπως παραδέχεται η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.
«Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, ειδικά η Τουρκία της Ανατολικής Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε νέες αναζητήσεις.
»Οι προσπάθειες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γαλλίας να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κύπρο ήταν αποτελεσματικές σε αυτό», αναφέρεται στο δημοσίευμα.