Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 279 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 12 ασθενείς κατέληξαν, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 405 ασθενείς και έχουν νοσήσει 18.639 άτομα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ανησυχητικό στοιχείο που αποτελεί ένδειξη της επιθετικότητας του νέου ιού είναι ο μεγάλος αριθμός ασθενών των οποίων απειλείται η ζωή.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα διασωληνωμένοι 154 ασθενείς, αριθμός ρεκόρ από την εκδήλωση της πανδημίας.
Η κ. Μρπνάμπιτς επισήμανε ότι το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα, γεγονός που οφείλεται στην ανάγκη άμεσης νοσηλείας της πλειονότητας των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση.
Για το 70% σχεδόν των νέων κρουσμάτων χρειάζεται να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομεία αναφοράς, ανέφερε η πρωθυπουργός της Σερβίας.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις είκοσι πόλεις που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η κ. Μπρνάμπιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν σκληρότερα μέτρα ακόμη και γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιες περιοχές, εάν συνεχίσει να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση.
Το θέμα εισόδου στην Ελλάδα των πολιτών της Σερβίας επανήλθε στο προσκήνιο όσο πλησιάζει η 15η Ιουλίου, ημερομηνία που θα γίνει η νέα αξιολόγηση από την ελληνική κυβέρνηση.
Στον σερβικό Τύπο αλλά και στους κυβερνητικούς κύκλους εκτιμάται ότι θα παραταθεί για άλλες δύο εβδομάδες η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για τους υπηκόους της Σερβίας.
Ο υπουργός Τουρισμού Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε στην εφημερίδα «Blic» του Βελιγραδίου ότι «πιθανότατα η Ελλάδα θα συνεχίσει να κρατά κλειστά τα σύνορα για τους τουρίστες από τη Σερβία μέχρι την 31η Ιουλίου και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων στην Σερβία, ίσως παραταθεί η απαγόρευση και για τον Αύγουστο».