Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση: Ο συνασπισμός του Ζάεφ προηγείται του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία

Δημοσκόπηση: Ο συνασπισμός του Ζάεφ προηγείται του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Εκλογές, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Στη Βόρεια Μακεδονία ο συνασπισμός του SDSM του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να προηγείται του συνασπισμού του VMRO-DPMNE κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «MIA» και τοπικά ΜΜΕ, δημοσιοποιώντας δημοσκόπηση που διενήργησε, τον Ιούνιο, το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI), για τις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου.

Η έρευνα της κοινής γνώμης διεξήχθη μεταξύ 12 και 21 Ιουνίου, λαμβάνοντας ως δείγμα εκπροσώπησης από όλη την επικράτεια 1.213 ερωτηθέντες με προσωπική συνέντευξη, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 24,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει το συνασπισμό του κυβερνώντος κόμματος SDSM και του αλβανικού BESA «Μπορούμε», ενώ το 21,2% θα ψηφίσει το συνασπισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Το 7,2% αποκάλυψε ότι θα ψηφίσει το αλβανικό κόμμα DUI, το 5,2% τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και το «Alternativa».

Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σίγουρα θα ψηφίσει στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, ενώ το 29% δήλωσε ότι μάλλον θα ψηφίσει.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που απάντησαν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές επικαλέστηκαν τον COVID-19 ως λόγο.

Επί πλέον στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσκόπηση δείχνουν ότι οι εκλογείς δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και παραμένουν ανήσυχοι, όσον αφορά στην πανδημία του COVID-19.

Από την έναρξη της επιδημίας τον Μάρτιο η γενική διάθεση του κοινού τείνει να είναι πιο απαισιόδοξη με το 44% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, ανακοίνωσε χθες το NDI.

Σε προηγούμενη έρευνα του NDI (Μάρτιος 2020) ποσοστό 33% των ερωτηθέντων πίστευε ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Το οικονομικό / βιοτικό επίπεδο συνολικά και ειδικότερα η απασχόληση είναι τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων.

Ένα άλλο τρίτο δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων λέει ότι ο COVID 19 είναι το κύριο θέμα που τους απασχολεί.

Η άποψη των ψηφοφόρων για τα δύο κορυφαία κόμματα / συνασπισμούς – SDSM / Besa και VMRO- DPMNE – παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από την έναρξη της επιδημίας του COVID-19.

«Οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Μακεδονία έχουν ένα ξεκάθαρο σύνολο προτεραιοτήτων, το οποίο θα μεταφέρουν στην κάλπη», δήλωσε ο Robert Benjamin, διευθυντής του NDI για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κοινή γνώμη παραμένει σταθερή με το 58% να την υποστηρίζει ή να την κρίνει απαραίτητη. Το ένα τρίτο αντιτίθεται στη Συμφωνία.

Ισχυρή πλειοψηφία – σχεδόν στο 75% – εγκρίνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Σχετικά άρθρα