Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικό ντρον σκότωσε τρεις Κούρδισσες φεμινίστριες στην Κομπάνι του συριακού Κουρδιστάν

Τουρκικό ντρον σκότωσε τρεις Κούρδισσες φεμινίστριες στην Κομπάνι του συριακού Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Στρατιωτίνες, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD), Τουρκία, Φωτογραφίες,

Την Τρίτη 23 Ιουνίου τουρκικό ντρον βομβάρδισε και σκότωσε τρεις γυναίκες ακτιβίστριες στην Κομπάνι του συριακού Κουρδιστάν. Τα θύματα αγωνίζονταν υπέρ των Δικαιωμάτων της Γυναίκας.

Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία των ακτιβιστριών για τα δικαιώματα της Γυναίκας, κατά τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας στην ιστορική πόλη του Κόμπανι στις 23 του μήνα, οι Κούρδοι πατριώτες στην Αθήνα καλούν σε συλλαλητήριο το Σάββατο, 27 Ιουνίου και ώρα 19.00 στα Προπύλαια.

Την Πέμπτη χιλιάδες κάτοικοι της Κομπάνι συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο της πόλης, σε μια πάνδημη συμμετοχή που άφησε την πόλη σχεδόν άδεια, για να αποχαιρετήσουν τις τρεις ακτιβίστριες που σκοτώθηκαν από τουρκικό αεροπορικό πλήγμα στο χωριό Χελίντζ το βράδυ της Τρίτης.

Επικήδειες ομιλίες έγιναν από τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Διοίκησης της περιοχής του Ευφράτη, του σοσιαλιστικού κόμματος PYD και από το Κίνημα Ελευθέρων Γυναικών.

Μεγάλος ο θρήνος πάνω από τα φέρετρα.

Οι πολίτες της Κομπάνι, της πόλης οχυρού που πολιορκήθηκε πριν έξι χρόνια από το Ισλαμικό Κράτος, πετυχαίνοντας με την ηρωική τους αντίσταση την πρώτη νίκη επί της φριχτής τρομοκρατικής οργάνωσης, αισθάνθηκαν να αναβιώνουν οι μνήμες των σφαγών που διέπραξαν εις βάρος τους οι τζιχαντιστές καθοδηγούμενοι τότε από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Αυτές οι τρεις φίλες σκοτώθηκαν στα χέρια προδοτών και Τούρκων», είπε η Λαϊλά Αμπντό, συμπρόεδρος της Ένωσης Διανοουμένων της Κομπάνι.

Αναφέρθηκε στη Ζεχρά Μπερκέλ, μία από τις τρεις γυναίκες που σκοτώθηκαν από το τουρκικό ντρον.

«Η Ζεχρά ήταν πολύ ενεργή, την έβλεπες παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε γιορτή.

»Ήταν σαν μια πεταλούδα που πέταγε από λουλούδι σε λουλούδι».

Οι τρεις γυναίκες που σκοτώθηκαν από το άνανδρο, δειλό και φοβισμένο, τουρκικό καθεστώς.

«Η Επανάσταση [στη βόρεια και ανατολική Συρία) είναι μια επανάσταση γυναικών και για αυτό θέλουν να σπάσουν το ηθικό των γυναικών», είπε η Αμπντό ως αιτία της επίθεσης του τουρκικού ντρον, προσθέτοντας ότι, «θα συνεχίσουμε στο μονοπάτι τους μέχρι να δούμε τη σημαία του Κουρδιστάν να κυματίζει ψηλά και τα τέσσερα κομμάτια του γίνουν ένα».

Οι Κούρδοι πολίτες είναι σοκαρισμένοι από τη δειλή επίθεση.

Το σπίτι όπου δειπνούσαν οι τρεις φίλες και επλήγη από το τουρκικό ντρον.

Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι έπληξαν και σκότωσαν ηγέτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), αλλά στην πραγματικότητα σκότωσαν γυναίκες ακτιβίστριες, την ώρα που δειπνούσαν.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα από τους Τούρκους τρομοκράτες ότι, “μπορούμε να σας χτυπάμε όπου θέλουμε και δεν υπάρχουν προσωπικότητες ή διεθνείς νόμοι που θα μας καταστήσουν υπόλογους”», δήλωσε ο τοπικός πολιτικός ακτιβιστής Μεσούντ Μοχάμαντ.

Το εκλεγμένο νομοθετικό σώμα στη βόρεια και ανατολική Συρία, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά άρθρα