Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Σύγκρουση συμφερόντων Τουρκίας-Ρωσίας – Σχέδιο Ερντογάν για Λιβύη τουρκικό προτεκτοράτο

Λιβύη: Σύγκρουση συμφερόντων Τουρκίας-Ρωσίας – Σχέδιο Ερντογάν για Λιβύη τουρκικό προτεκτοράτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Ρωσία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Σε αντίθεση με την τουρκική διπλωματία -μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ότι είναι τεχνικές οι διαφωνίες με τη Μόσχα αναφορικά με τη Λιβύη– η Μόσχα μοιάζει να χαμηλώνει κάπως τους τόνους, παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του «Έθνους» και του «Open» Θανάσης Αυγερινός, η ρωσική υπομονή μοιάζει να εξαντλείται μετά τα τουρκικά ήξεις αφήξεις, αλλά και έπειτα από την πρόσκληση των ΗΠΑ να εμπλακούν πιο ενεργά στη διευθέτηση της Λιβύης.

Με λίγα λόγια, δεν αφήνουν οι Ρώσοι τη Λιβύη σε Τραμπ και Ερντογάν, θεωρώντας ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, καθώς η Ρωσία φαίνεται να μη θέλει να εγκαταλείψει πλήρως τον υποχωρούντα Χαφτάρ, δεν θέλει να επιτρέψει την περαιτέρω προέλαση των δυνάμεων του Σάρατζ και προπαντός την απώλεια της Σύρτης.

Επομένως, όλο αυτό, σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, μοιάζει σαν ένα μήνυμα της ρωσικής διπλωματίας προς την Άγκυρα ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τα συμφέροντά της στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι, και σε άλλο ένα επίπεδο, φαίνεται πως οι συμφωνίες Αγκύρας και Ρωσίας, δεν πηγαίνουν καθόλου καλά.

Θέλει μόνιμη παρουσία στη αν. Μεσόγειο ο Ερντογάν

Η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης συζητούν πιθανή χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων της χώρας της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα τουρκική πηγή, βάζοντας τις βάσεις για διαρκή τουρκική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για πιθανή χρήση από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις της ναυτικής βάσης της Μισράτα και της αεροπορικής βάσης της Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Αγκυρα κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης του Σάρατζ οδήγησαν σε υποχώρηση τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις τελευταίες εβδομάδες και ανακατέλαβαν σειρά θέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να επεκτείνει στην συνεργασία της με την Λιβύη με νέες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών όταν θα τελειώσει η σύρραξη.

«Η χρήση της Αλ-Ουατίγια από την Τουρκία… βρίσκεται στην ατζέντα», δήλωσε η μη κατονομαζόμενη πηγή.

«Είναι επίσης πιθανόν ότι η ναυτική βάση της Μισράτα θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία».

Σχετικά άρθρα