Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελειώνει ακόμα και το ψωμί στο Λίβανο – Άρχισαν οι «διαμαρτυρίες πείνας»

Τελειώνει ακόμα και το ψωμί στο Λίβανο – Άρχισαν οι «διαμαρτυρίες πείνας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Λίβανος, Ψωμί,

Ο Λίβανος κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μεγάλη διατροφική κρίση και πολλοί Λιβανέζοι σύντομα θα δυσκολεύονται να αγοράσουν ψωμί λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα και των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας covid-19, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Χάσαν Ντιάμπ.

Σε άρθρο του στην Washington Post o Ντίαμπ εξέφρασε την ανησυχία του για μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τη διατροφική ασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση τις απόπειρες να περιοριστούν οι εξαγωγές τροφίμων, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δημιουργήσουν ένα έκτακτο ταμείο για να βοηθήσουν τη Μέση Ανατολή να αποφύγει μια μεγάλη κρίση.

Διαφορετικά «ο λιμός ενδέχεται να προκαλέσει νέες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή», τόνισε ο Ντίαμπ.

Ο Λίβανος αντιμετώπιζε μια βαθιά κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση πριν το ξέσπασμα της πανδημία.

Το τοπικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερη από τη μισή του αξία από τον Οκτώβριο, ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται ραγδαία.

Τον Μάρτιο κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό του χρέος.

Οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του 2020, έγραψε ο Ντίαμπ, την ώρα που περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που πωλούνται στον Λίβανο είναι εισαγόμενα.

«Κάποτε η μεγαλύτερη σιτοπαραγωγός χώρα της ανατολικής Μεσογείου, ο Λίβανος πλέον είναι αντιμέτωπος με μια δραματική πρόκληση, η οποία έμοιαζε αδιανόητη πριν μία δεκαετία: τον κίνδυνο μιας μεγάλης διατροφικής κρίσης», τόνισε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.

«Πριν μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο οι πρώτες “διαμαρτυρίες πείνας”.

»Πολλοί Λιβανέζοι έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν κρέας, φρούτα και λαχανικά και σύντομα ίσως δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και ψωμί».

Σχετικά άρθρα