Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμνηστία σε χιλιάδες κρατούμενους που πεθαίνουν από την πείνα

Αμνηστία σε χιλιάδες κρατούμενους που πεθαίνουν από την πείνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ζιμπάμπουε,

Τη δραματική κατάσταση στις φυλακές της Ζιμπάμπουε, όπου άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα λόγω έλλειψης τροφής στα σωφρονιστικά ιδρύματα, επιχειρεί να ανακουφίσει η κυβέρνηση της χώρας δίνοντας αμνηστία σε 2.000 φυλακισμένους.

Σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από το συγκεκριμένο μέτρο θα επωφεληθούν κυρίως γυναίκες και ανήλικα παιδιά, καθώς όλες οι κρατούμενες θα αποφυλακιστούν, πλην εκείνων που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια ή τους έχει επιβληθεί η θανατική ποινή.

Το ίδιο μέτρο θα εφαρμοστεί για τους κρατουμένους και τις κρατούμενες κάτω των 18 ετών, οποιοδήποτε κι αν ήταν το έγκλημα ή το αδίκημα που είχαν διαπράξει.

Αμνηστία θα χορηγηθεί επίσης στους κρατουμένους που είναι ασθενείς στο τελικό στάδιο, τους κρατουμένους ηλικίας άνω των 70 ετών και όσους έχουν καταδικασθεί σε φυλάκιση 3 ετών ή λιγότερο και έχουν ήδη εκτίσει το ένα τέταρτο της ποινής τους.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι καταδικασμένοι για δολοφονία, βιασμό, κλοπή αυτοκινήτου, ληστεία, ζωοκλοπή και εκείνοι που έχουν καταδικασθεί από στρατοδικείο.

Η κατάσταση στις φυλακές της Ζιμπάμπουε είναι τραγικές. Το 2013 στη χώρα υπήρχαν 18.460 κρατούμενοι την ώρα που τα σωφρονιστικά έχουν ονομαστική χωρητικότητα 17.000 κρατουμένων.

Πέρυσι μια ομάδα δικηγόρων κατήγγειλε τον θάνατο περισσότερων από 100 κρατουμένων, κυρίως λόγω έλλειψης τροφής.

Το 2008, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είχε επέμβει για να μοιράσει κουβέρτες, τρόφιμα και σαπούνια μετά τον θάνατο πολλών εκατοντάδων κρατουμένων.

Σχετικά άρθρα