Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζιμπάμπουε: Kίνδυνος λιμού λόγω ξηρασίας – Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού θα χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια

Ζιμπάμπουε: Kίνδυνος λιμού λόγω ξηρασίας – Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού θα χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επισιτιστική Ασφάλεια, Ζιμπάμπουε,

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Ζιμπάμπουε θα χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια φέτος ύστερα από την καταστροφική ξηρασία που είχε ως αποτέλεσμα μια κακή σοδειά, ενώ ανθρωπιστικοί οργανισμοί αναζητούν χρηματοδότηση για να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε αργά χθες στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Περίπου 6 εκατ. άνθρωποι σε αγροτικές περιοχές και 1,7 εκατ. σε αστικές περιοχές θα χρειαστούν βοήθεια, σύμφωνα με την επιτροπή για την αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου στη Ζιμπάμπουε (ZIMLAC).

Η Ζιμπάμπουε είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο στη Νότια Αφρική, με τη Ζάμπια και το Μαλάουι επίσης να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα φέτος.

Είναι η χειρότερη ξηρασία της Ζιμπάμπουε εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η τελευταία αξιολόγηση για τις σοδειές που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Ζιμπάμπουε αναθεώρησε προς τα επάνω το έλλειμμα στην παραγωγή αραβοσίτου στη χώρα στο 77% συγκριτικά με τις προβλέψεις της περασμένης εβδομάδας.

Έκκληση από Ηνωμένα Έθνη και UNICEF

Τοπική κοινοπραξία με ιδιοκτήτες μύλων άλεσης σχεδιάζει να εισαγάγει 1,4 εκατ. μετρικούς τόνους λευκού και κίτρινου αραβοσίτου από τη Βραζιλία και άλλες χώρες για να καλύψει το επισιτιστικό έλλειμμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η UNICEF έχουν κάνει έκκληση για οικονομική βοήθεια για να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει επίσης κάνει έκκληση για την παροχή 2 δισεκ. δολαρίων σε επισιτιστική βοήθεια από δωρητές.

Η Ζιμπάμπουε δεν είναι σε θέση να καλύψει τις επισιτιστικές της ανάγκες από το 2000, όταν ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις εκτάσεις γης οι οποίες διατάραξαν την παραγωγή, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις ικανότητες της χώρας στην καλλιέργεια γης.

Ζιμπάμπουε

Η Ζιμπάμπουε (πρώην Νότια Ροδεσία) είναι περίκλειστη χώρα στα νότια της Ανατολικής Αφρικής με έκταση 390.580 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό (κατατάσσεται 73η) 16.430.022, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023.

Συνορεύει με τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα δυτικά, τη Ζάμπια βορειοδυτικά και τη Μοζαμβίκη ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι η Χαράρε.

Επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική.

Την εποχή της αποικιοκρατίας ήταν βρετανική αποικία και ονομαζόταν Νότια Ροδεσία και μετέπειτα απλώς Ροδεσία.

Η σημερινή χώρα προήλθε από την κίνηση ανεξαρτησίας της αυτοανακυρηχθείσας Ροδεσίας το 1965, που στη συνέχεια και μέσω ενδιάμεσων άτυπων κρατικών οντοτήτων, αναγνωρίστηκε επισήμως ως Ζιμπάμπουε το 1980.

Το όνομα Ζιμπάμπουε σημαίνει «πέτρινο σπίτι» και προέρχεται από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα, ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση 7.200 στρεμμάτων, νότια της περιοχής Μασβίγκο.

Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι εντονότατα, με κυριότερο τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος είναι και ο υψηλότερος στον κόσμο (2.200.000%).

Σχετικά άρθρα