Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπό δικαστική έρευνα για διαφθορά

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπό δικαστική έρευνα για διαφθορά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαφθορά, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, Νικολά Σαρκοζί, Παρίσι,

Τελικά από ό,τι φαίνεται όπου “Λαγκάρντ” και δικαστική έρευνα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ από την οποία πήρε το όνομά της η ομώνυμη λίστα με τα βαρύγδουπα ονόματα Ελλήνων της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ τέθηκε υπό επίσημη δικαστική έρευνα στο Παρίσι.

Ο λόγος; Μία παλαιά υπόθεση διαφθοράς την περίοδο που η ίδια βρισκόταν στη θέση της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. Η έρευνα έχει να κάνει με τον Μπερνάρ Ταπί, έναν Γάλλο μεγιστάνα και υποστηρικτή του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος φέρεται να έλαβε 403 εκατ. ευρώ από μια διαιτησία για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα, Κρεντί Λιονέ, σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Ήδη στην έρευνα εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης Σαρκοζί, καθώς επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom και τότε συνεργάτης της επικεφαλής του ΔΝΤ, Στεφάν Ρισάρ. Η κα Λαγκάρντ έχει υποστηρίξει σε προηγούμενη ανάκρισή της ότι ο Ρισάρ χρησιμοποίησε την προτυπωμένη υπογραφή της για να υπογράψει ένα έγγραφο που διευκόλυνε την πληρωμή. Ωστόσο ο Ρισάε υποστηρίζει ότι η πρώην Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ήταν ενήμερη.

Η δικαστική έρευνα στρέφεται γύρω από το κατά πόσο οι πολιτικές διασυνδέσεις του Ταπί έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει προσφυγή σε διαιτησία, από την οποία ο επιχειρηματίας κέρδισε ένα τεράστιο ποσό (403 εκατ. ευρώ).

Πάντως η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, δεν δείχνει να πτοείται. Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, απάντησε: «Όχι. Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος, Ιβ Ρεπικέ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Λαγκάρντ, ετοιμάζεται να καταθέσει έφεση και χαρακτήρισε ως “αβάσιμη” την κίνηση των δικαστών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Σχετικά άρθρα