Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάλεσμα σε Βόσνιους να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος

Κάλεσμα σε Βόσνιους να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Ο ηγέτης ενός εκ των δύο μεγαλύτερων ριζοσπαστικών ισλαμικών κοινοτήτων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μπιλάλ Μπόσνιτς κάλεσε τους νέους άνδρες της πατρίδας του να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και στο “τζιχάντ” που διεξάγει στο Ιράκ και τη Συρία, όπως αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ντνέβνι Άβαζ (Dnevni Avaz) του Σαράγεβο.

Το κάλεσμα αυτό του Μπόσνιτς προς τους νεαρούς μουσουλμάνους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης βιντεοσκοπήθηκε στη διάρκεια ομιλίας προς υποστηρικτές του, στην περιοχή Κάζιν της βορειοδυτικής Βοσνίας.

Στην ομιλία του, ο Μπόσνιτς φέρεται να ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι “η αλήθεια του Ισλαμικού Κράτους θα επικρατήσει”, συμπληρώνοντας: “Δεν είναι ο Μπιλάλ (δηλ. ο ίδιος) που το λέει αυτό. Το έχουν πει εκείνοι που δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος και έχουν θυσιάσει τη ζωή τους γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό θα επικρατήσει παρά τις πολλές επιθέσεις από εκείνους που τελούν σε σύγχυση αλλά και από αυτούς που δεν είναι σε σύγχυση αλλά πολεμούν κατά της αλήθειας”.

Η Ντνέβνι Άβαζ επικοινώνησε με τον Μπόσνιτς και τον ρώτησε γιατί στηρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση, όπως το “Ισλαμικό Κράτος” και ο ηγέτης μιας εκ των ριζοσπαστικών ισλαμικών κοινοτήτων της Βοσνίας απάντησε ότι οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευτεί.

Η τοπική κοινότητα των ίδιων των ουαχαμπιτών εμφανίζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά τη στάση απέναντι στον “Ισλαμικό Στρατό”.

Ο Νουσρέτ Ιμάνοβιτς, ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης ουαχαμπίτικης κοινότητας, από το Γκόρνια Μάοκα, κοντά στην πόλη Μπρτσκο, έχει πάει στη Συρία προκειμένου να πολεμήσει ως εθελοντής, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, μάχεται εκεί στο πλευρό της Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, που έχει πάρει αποστάσεις από τον Ισλαμικό Στρατό.

Η Τζαμπχάτ αλ Νούσρα θεωρεί πως προσεγγίζει την αλ Κάιντα. Και οι δύο οργανώσεις είναι κατά των όσων κάνει τώρα το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (μαζικές δολοφονίες και διωγμούς ανθρώπων που θεωρεί άπιστους).

Οι βοσνιακές αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους ακριβή στοιχεία για το πόσοι από τους πολίτες της χώρας πολεμούν σε περιοχές όπως η Συρία.

Παρά το γεγονός ότι τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες ότι ο 23χρονος Εμρά Φόινιτσα σκοτώθηκε στη Συρία, πολεμώντας ως εθελοντής, η είδηση αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Οσλομπόντινιε (Oslobodjenje), η αστυνομία εκτιμά πως περίπου 50 άνδρες από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη έχουν πάει και πολεμήσει στη Συρία, εκ των οποίων οι 32 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

Τον περασμένο Ιούνιο, το κοινοβούλιο τςη Βοσνίας ψήφισε νόμο, βάσει του οποίου η συμμετοχή πολιτών της χώρας σε ένοπλες συρράξεις στο εξωτερικό ή η προτροπή για ανάληψη τέτοιου είδους δράσης αποτελεί ποινικό αδίκημα που επισείει ποινή φυλάκισης έως δέκα χρόνια.

Έως σήμερα κανείς δεν έχει καταδικαστεί βάσει του παραπάνω νόμου.

Σχετικά άρθρα