Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία λέει «όχι» στην παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Η Ρωσία λέει «όχι» στην παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ιράν, Κίνα, Ρωσία, Σεργκέι Ριαμπκόφ, Στρατιωτική Άσκηση,

Διακρίνοντας την ευκαιρία για συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων, η Ρωσία απέκλεισε την παράταση εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν -το οποίο εκπνέει τον Οκτώβριο του 2020- και παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η άρση των περιορισμών θα θέσει σε κίδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, Ιράν, Κίνα και Ρωσία ξεκίνησαν την Παρασκευή κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Ομάν, σε μια άνευ προηγουμένου άσκηση ναυτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης, όπως τη χαρακτήρισε η Μόσχα.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας ζητούν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax.

H άρση του εμπάργκο όπλων εντός πενταετίας ήταν μέρος της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, μια συμφωνία από την οποία αποχώρησαν πέρυσι οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» εναντίον της Τεχεράνης σε μια προσπάθεια να πιέσει το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ρωσία, Κίνα και ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν επιχειρήσει χωρίς επιτυχία να σώσουν τη συμφωνία που προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, αν και επισήμως η συμφωνία παραμένει εν ισχύ.

Το τέλος της απαγόρευσης στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού είναι σημαντικό για τη Ρωσία καθώς θα τη φέρει πιο κοντά με το Ιράν και θα ανοίξει την τελευταία, μεγάλη αγορά όπλων στον κόσμο», εξηγεί ο Ρουσλάν Πουκχόφ, επικεφαλής του Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικής και Τεχνολογίας, στη Μόσχα.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το Ιράν θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό πελάτη για ρωσικό εξοπλισμό, όπως μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και συστήματα αεράμυνας.

Σχετικά άρθρα