Σε ένα λεπτομερές σημείωμα (memo) προς τους γερουσιαστές, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πολεμά ένα σημαντικό δικομματικό νομοσχέδιο που θα τιμωρήσει την Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, υποστηρίζοντας ότι (οι κυρώσεις) θα οδηγούσαν πιο κοντά την Τουρκία και τη Ρωσία, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Hellas Journal.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του κ. Τραμπ αντιτάσσεται και σε μια διάταξη του νομοσχεδίου που θα βοηθούσε τους Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και τα δύο αιτήματα -ανάμεσα στα πολλά- χαρακτηρίζονται απαράδεκτα από πηγές της Βουλής και της Γερουσίας.
Η υπόθεση περιγράφεται σε ένα έγγραφο επτά σελίδων που έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα The Daily Beast. (Το κείμενο υπογράφει η Betsy Swan).
Το σημείωμα στάλθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο Καπιτώλιο πριν από την προώθηση στην Ολομέλεια της Γερουσίας ενός νομοσχεδίου που συνυπέγραψε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις με τον Δημοκρατικό συνάδελφο του Ρόμπερτ Μενέντεζ με τίτλο «Προώθηση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και πρόληψης της αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙSIS)».
Αυτή η νομοθεσία, η οποία πέρασε άνετα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας παρά την πολεμική της κυβέρνησης Τραμπ, θα τιμωρήσει την Τουρκία με ισχυρές κυρώσεις για την αγορά των S-400.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή η αγορά εμπόδισε τις ΗΠΑ να πουλήσουν αεροσκάφη F-16 και F-35 και ανταλλακτικά στην Τουρκία.
Θα το πράξουν μόνο υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει πλήρως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, που αγόρασε από τη Ρωσία.
Ο Aykan Erdemir του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών ισχυρίστηκε ότι η πολεμική της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο των Ρις και Μενέντεζ είναι χρήσιμη για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
«Αυτό σίγουρα θα ενθαρρύνει τον Ερντογάν να συνεχίσει τις παραβάσεις του», δήλωσε ο Ερντεμίρ.
Το νομοσχέδιο για την τιμωρία της Τουρκίας έρχεται μετά από ένα πακέτο κυρώσεων που πέρασε από το Κογκρέσο μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Ο νόμος «Καταπολέμησης των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (γνωστός ως CAATSA) επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που πραγματοποιούν σημαντικές νέες αγορές ρωσικών όπλων.
Όμως, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία καλύπτεται από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, ο κ. Τραμπ δεν προχώρησε σε επιβολή κυρώσεων, μία ενέργεια που προκάλεσε την οργή των μελών του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς. Ανάμεσα τους και αρκετοί φίλοι του κ. Τραμπ.
Ο Άαρον Στάιν του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής ανέφερε ότι το έγγραφο ρίχνει νέο φως στην αντίθεσή του Τραμπ στις κυρώσεις που προωθούνται στο Καπιτώλιο εναντίον της Τουρκίας.
«Είναι πολύ πιο λεπτομερές από ό, τι είχαμε δει μέχρι τώρα», είπε ο Στάιν.
«Είναι θεμιτές οι επικρίσεις για το νομοσχέδιο, αλλά αυτό (θα ψηφιστεί) πιθανώς επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πάρει τη συμφωνία (εννοεί από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400).
»Η τέχνη της διαπραγμάτευσης, ο επικεφαλής της συμφωνίας είναι ένας «εξοργιστικά βλάκας».
»Το πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επιβάλουμε τις κυρώσεις (στη βάση του νόμου CAATSA) και να το ξεχάσουμε. Είναι τόσο απλό».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στο επτασέλιδο κείμενο περιλαμβάνονται οι θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα της αντιαμερικανικής στάσης της Τουρκίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει μια σειρά προβλημάτων με το νομοσχέδιο των Ρις και Μενέντεζ.
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο «θα τερματίσει αποτελεσματικά το αμυντικό εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», γεγονός που θα αυξήσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία ή από άλλους παρόχους οπλικών συστημάτων, αντιπάλους (προς την Αμερική).
Το νομοσχέδιο θα «θεωρήσει επίσης την Τουρκία ως παρία στο ΝΑΤΟ, τροφοδοτώντας μια αφήγηση που η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσπαθήσει πιθανώς να ενισχύσει και να εκμεταλλευτεί».
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να διατηρήσει ισχυρή τη σχέση της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο με την Τουρκία ως μέλος και παραμένει τα τελευταία 70 σχεδόν χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες.
»Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.
»Εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία εντός της Συμμαχίας.
»Εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθιά για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 από την Τουρκία και τονίζουμε ότι οι S-400 και τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν.
»Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να διασφαλίσει ότι οι αμυντικές επενδύσεις της θα τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι να επιδιώκουν, δηλαδή, τη διαλειτουργικότητα στο ΝΑΤΟ».
Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «αντιτίθεται» σε μια διάταξη του νομοσχεδίου που θα βοηθούσε τους Κούρδους συμμάχους να καταφεύγουν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες πιο γρήγορα.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι σαφής σχετικά με την προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης στους πρόσφυγες όπως αντικατοπτρίζεται στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το memo προς τους γερουσιαστές.
Πρόκειται για μία απαράδεκτη στάση διότι οι Κούρδοι της Συρίας θυσίασαν 11 χιλιάδες μέλη τους, άνδρες και γυναίκες, για να βοηθήσουν την Αμερική να νικήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σημειώνουμε ότι ο κ. Τραμπ υπέγραψε τα νομοσχέδια για την Εθνική Άμυνα και τον προϋπολογισμό τους Κράτους, που περιέχουν αρνητικές διατάξεις για την Τουρκία. Μετά την υπογραφή, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε γραπτώς κάποιες αντιρρήσεις που δεν επηρεάζουν τους νόμους. Δεν μπορεί να αποσύρει την υπογραφή του, διότι θα ακυρώσει τους νόμους για την Εθνική Άμυνα και τον προϋπολογισμό. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Με τα σημερινά δεδομένα δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει την Τουρκία, τονίζει η ιστοσελίδα Hellas Journal.