Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βολιβία – Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βολιβία – Ανησυχεί ο ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βολιβία, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες και την προσωρινή ανάληψη της προεδρίας από την Τζανίνε Άνιες.

Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κατήγγειλε το Σάββατο την «αναίτια και δυσανάλογη χρήση βίας» από τον στρατό και την αστυνομία.

«Αυτή υπερβολική χρήση βίας «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» και να μπορούσε να οδηγήσει στην παρεκτροπή της κατάστασης» έσπευσε να προσθέσει, σε δραματικούς τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες, οι εντάσεις και τα επεισόδια στην πρωτεύουσα Λα Παζ, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου, ο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας.

Η εξέλιξη αυτή επήλθε, ως απόρροια της απαίτησης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ουίλιαμς Κάλιμαν.

Τον περασμένο μήνα, στις γενικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, ο Έβο Μοράλες κατάφερε να αναδειχθεί σε μεγάλο νικητή των καλπών.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, ενώ ακολούθησαν βίαια επεισόδια στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων.

Μετά την παραίτηση του Μοράλες, ο οποίος ζήτησε και έλαβε άσυλο από το Μεξικό, την προσωρινή προεδρία της χώρας ανέλαβε η β’ αντιπρόεδρος της Γερουσίας, Τζανίνε Άνιες, η οποία δεσμεύτηκε να οδηγήσει τη Βολιβία σε εκλογές.

Πέντε νεκροί οπαδοί του Μοράλες

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στην Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της Βολιβίας, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος- αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι επρόκειτο για για πέντε «κοκαλέρος», δηλαδή καλλιεργητές κόκας.

Καλλιεργητές κόκας συγκρούονταν χθες για ώρες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε προάστια της πόλης.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης υπό τη μεταβατική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν, ενώ τα τοπικά Μέσα έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για πέντε νεκρούς και καταδίκασε τη χρήση «δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό».

Να θυμίσουμε ότι ο Έβο Μοράλες, 60 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και όδευε να αναλάβει τέταρτη συναπτή θητεία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και κινητοποίησε τους υποστηρικτές της.

Μετά την παραίτηση του Μοράλες, που κατέφυγε στο Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, υποστηρικτές του διαδηλώνουν εναντίον του «πραξικοπήματος» της αντιπολίτευσης.

Σχετικά άρθρα