Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προς αλλαγή ημερομηνίας πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία λόγω ΝΑΤΟ

Προς αλλαγή ημερομηνίας πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία λόγω ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Εκλογές, Ζόραν Ζάεφ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σκόπια,

Ο Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, που έχει αποφασιστεί να γίνουν στις 12 Απριλίου.

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο Ζάεφ για μία τέτοια εξέλιξη είναι η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δήλωσε ότι πιστεύει πως η 12η Απριλίου πρέπει να τηρηθεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών.

«Πρέπει να εμμείνουμε στις αποφάσεις, τουλάχιστον αυτές που έχουμε πετύχει με συναίνεση και πρέπει να τηρήσουμε την ημερομηνία της 12ης Απριλίου.

»Βέβαια, κάθε φορά η ευθύνη του κράτους είναι πάνω από όλα.

»Αφήνουμε ένα περιθώριο για όποιες αλλαγές, κυρίως λόγω της κύρωσης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Republica της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά την ευρωπαϊκή απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Όταν οι 29 χώρες μέλη έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και μετά πρέπει να το κυρώσει η Βόρεια Μακεδονία, δεν μπορούμε να μην έχουμε κοινοβούλιο», δήλωσε ακόμη ο Ζάεφ.

Πάντως, σύμφωνα με τη Republica, αυτή δεν ήταν η μοναδική δήλωση του Ζόραν Ζάεφ που πρόδιδε διάθεση του πρωθυπουργού να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, για το αν είναι σωστό να οριστούν πρεσβευτές πριν από τις εκλογές, ο Ζάεφ απάντησε:

«Δεν θα υπάρχει νέα κυβέρνηση τον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως από τη στιγμή που θα έχει διαλυθεί το κοινοβούλιο, δεν θα μπορεί να συνέλθει.

Έτσι, αυτή η ενέργεια θα πρέπει να μείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να προκύψει η νέα σύνθεσή του, από τις εκλογές.

Σχετικά άρθρα