Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισλαμικό Κράτος: Η Τουρκία μας στήριξε στα κρίσιμα πρώτα μας βήματα

Ισλαμικό Κράτος: Η Τουρκία μας στήριξε στα κρίσιμα πρώτα μας βήματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βαγδάτη, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Κουρδιστάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Το Ισλαμικό Κράτος, είχε τη στήριξη της Τουρκίας στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του στη Μέση Ανατολή, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές τώρα πια καταφέρονται λεκτικά εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Η εφημερίδα βασίζεται στα λεγόμενα ενός ανώτερου στρατιωτικού διοικητή του Ισλαμικού Στρατού, του Αμπού Γιουσάφ, που άφησε να εννοηθεί ότι έχουν να ευχαριστήσουν την Τουρκία για την επιτυχία τους, αν και τώρα η πρόσβασή τους σε ιρακινά όπλα δεν καθιστά αναγκαία την εξάρτησή τους από την Τουρκία και τα σύνορά της.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις γιατί στήριξε το Ισλαμικό Κράτος για να βοηθήσει στην ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται τις κατηγορίες.

“Μερικοί από τους τραυματισμένους μαχητές μας νοσηλεύονταν και θεραπεύονταν σε τουρκικά νοσοκομεία. Και οι περισσότεροι μαχητές μας που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος σε αρχικό στάδιο ήταν από την Τουρκία, το ίδιο και οι προμήθειές μας” είπε ο Γιουσάφ στην αμερικανική εφημερίδα.

Ο 27χρονος Γιουσάφ που έχει γεννηθεί στην Ευρώπη παραδέχτηκε βέβαια ότι το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά μέτρα έχουν δυσκολέψει τις μετακινήσεις τους στα τουρκικά σύνορα, αν και έδωσε τη συνέντευξη στην Τουρκία.

“Χρειάστηκε να βοηθηθώ από λαθρεμπόρους, αλλά υπάρχουν τρόποι να παρακάμψεις και τις αρχές”, είπε ο ίδιος.

Προσέθεσε ακόμη ότι η οργάνωση είναι πλέον τόσο ισχυρή στο Ιράκ ώστε δεν χρειάζεται πλέον την Τουρκία.

“Παίρνουμε όπλα από το Ιράκ και αγοράζουμε αρκετά και στη Συρία. Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια από το εξωτερικό πια” είπε ο ίδιος.

Οι τζιχαντιστές λένε ότι γιγαντώθηκαν στην αρχή χρησιμοποιώντας τα τουρκικά σύνορα “για προμήθειες και είσοδο στα εδάφη που τους ενδιαφέρουν για τον πόλεμό τους”.

Η Τουρκία ανησύχησε ωστόσο αργότερα από την επέκταση του Ισλαμικού Στρατού στη Συρία και στο Ιράκ και προσπαθεί να τον καταπολεμήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Τουρκία ξεκίνησε συνομιλίες με το παρακλάδι του κουρδικού ΡΚΚ, στις συριακές πόλεις κοντά στα κουρδικά σύνορα, που στο παρελθόν εθεωρείτο απειλή για την Τουρκία, επειδή ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή του Ισλαμικού Στρατού.

Αλλά όπως καταλήγει το δημοσίευμα “η αντίδραση της Τουρκίας άργησε!”

Σχετικά άρθρα