Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην τζιχαντίστρια Σαμίμα Μπεγκούμ «δεν θα επιτραπεί ποτέ να γυρίσει στη Βρετανία»

Στην τζιχαντίστρια Σαμίμα Μπεγκούμ «δεν θα επιτραπεί ποτέ να γυρίσει στη Βρετανία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιχμάλωτοι Πολέμου, Αμίρα Αμπάσε, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καντίζα Σουλτάνα, Σαμίμα Μπεγκούμ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, η 47χρονη -ουγκαντοϊνδή στην καταγωγή- Πρίτι Πατέλ, διαμήνυσε στην 19χρονη τζιχαντίστρια -με καταγωγή από το Μπαγκλαντές- Σαμίμα Μπεγκούμ ότι με κανένα τρόπο δεν θα της επιτραπεί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σαμίμα Μπεγκούμ βρίσκεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, όπου κρατούνται περίπου 70.000 «άμαχοι» οπαδοί και ομοϊδεάτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Σαμίμα Μπεγκούμ, στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στη Συρία, γέννησε τρεις φορές.

Όλα τα παιδιά που έφερε στη ζωή τα «έχασε».

Το τελευταίο μωρό της γεννήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και πέθανε μαζί της «αιχμάλωτο» στο στρατόπεδο του Αλ Χολ.

Πριν μερικές ημέρες η Σαμίμα Μπεγκούμ ικέτεψε για μια ακόμη φορά να της επιτρέψουν να γυρίσει σπίτι της, ισχυριζόμενη ότι και η ψυχική της υγεία δεν είναι καλά.

Η υπουργός Εσωτερικών δεν της άφησε περιθώρια ελπίδας.

Σήμερα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, έκανε σαφή δήλωση απευθυνόμενη στη Μπεγκούμ, να εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ότι θα της επιτραπεί να επιστρέψει.

Οι τρεις συμμαθήτριες

Η Σαμίμα Μπεγκούμ, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, είναι η μία από τις τρεις φίλες μαθήτριες που το 2015 το «έσκασαν» παρέα και έφυγαν κρυφά από το Λονδίνο με προορισμό τη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Τα κορίτσια επιβιβάστηκαν σε πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών, που πήραν από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Από την Κωνσταντινούπολη τις πήραν και τις πέρασαν στη Συρία.

Για να πληρώσουν οι μικρές τα εισιτήρια έκλεψαν κοσμήματα που στη συνέχεια τα πούλησαν.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη Daily Mail ισχυρίστηκε ότι ο μόνος ρόλος της στο Ισλαμικό Κράτος ήταν να «γεννά μωρά».

Οι δύο φίλες της, που ταξίδεψαν μαζί, τις έχασε.

Η Σουλτάνα Καντίζα, η μία φίλη, σκοτώθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή. Η άλλη φίλη, η Αμίρα Αμπάσε, δεν είναι ξεκάθαρο.

Μιλώντας στη Daily Maily η Μπεγκούμ είπε:

«Δεν έχω πραγματικούς φίλους. Έχασα όλες τις φίλες που ήρθαν μαζί μου. Τώρα δεν έχω κανένα.

»Η ψυχική μου υγεία δεν είναι στα καλύτερα. Η φυσική μου κατάσταση είναι ΟΚ. Είμαι ακόμα νέα και δεν αρρωσταίνω. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου.

»Είναι τόσο σκληρά. Έχασα όλα τα παιδιά μου.

»Έχω ακούσει ότι σε άλλα στρατόπεδα υπάρχει ψυχιατρική βοήθεια, αλλά όχι εδώ».

Η Μπεγκούμ, σε ηλικία 15 ετών, δέκα ημέρες αφού έφτασε στο «χαλιφάτο» παντρεύτηκε έναν μουσουλμάνο προσήλυτο, τον Γιάγκο Ρίεντιτζκ από τη Δανία.

Σε περίπτωση που τη στείλουν στο Μπαγκλαντές, στη χώρα καταγωγής της οικογένειάς της, το πιθανότερο είναι να την καταδικάσουν σε θάνατο.

Σχετικά άρθρα