Το όραμά του Ταγίπ Ερντογάν για τη νέα Τουρκία παρουσίασε ο βασικός σύμβουλος του νέου Πρόεδρου πλέον, Γιγίτ Μπουλούτ.
Το νέο αυτό όραμα προβλέπει το σπάσιμο των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Σύμφωνα με την Ζαμάν, την μεγαλύτερη εφημερίδα στην Τουρκία, ο κύριος σύμβουλος του νέου προέδρου της Τουρκίας, που είναι γνωστός οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης ότι είχε αποτραπεί απόπειρα δολοφονίας κατά του Ερντογάν μέσω τηλεκίνησης, δημοσίευσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star ένα άρθρο, όπου παρουσιάζει τη νέα πορεία της Τουρκίας.
Μόνο που η πορεία αυτή θυμίζει χώρα της Μέσης Ανατολής με πολλά προβλήματα.
Ο Μπουλούτ διορίστηκε ο κεντρικός οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν μετά τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί, που ξεκίνησαν ως μία ειρηνική διαμαρτυρία έναντι των σχεδίων της κυβέρνησης να αναπτύξει το πάρκο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Το άρθρο του Μπουλούτ με τίτλο “2023: Η μεγάλη Τουρκία δημιουργείται” περιλαμβάνει 11 σημεία που σχετίζονται με το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Τουρκίας.
Ο Μπουλούτ χαρακτηρίζει τις προεδρικές εκλογές ως ένα γεγονός, όπου επιλέγεται ο ισχυρότερος ηγέτης της πολιτικής, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το Σύνταγμα έδινε στον πρόεδρο μόνο συμβολική εξουσία.
Ακόμη ο Μπουλούτ υπογραμμίζει την ανάγκη για μία αλλαγή στην τουρκική πολιτική σκηνή, την οποία αποκαλεί “το όραμα του 2023”.
Σύμφωνα με το νέο δόγμα Ερντογάν που παρουσιάζει ο Μπουλούτ, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να επιδιώκει να είναι μέλος της ΕΕ και να αναζητήσει επέκταση της επιρροής της στη Μέση Ανατολή και αλλού.
Η ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στην πρόοδο την Τουρκία, αντίθετα η χώρα πρέπει να προωθήσει την ενίσχυση των σχέσεών της με την Αμερική και την Κίνα.
Επισημαίνει ακόμη ότι η Αμερική, η Τουρκία και η Κίνα αποτελούν ένα νέο πόλο επιρροής και ότι ο νέος δρόμος της Τουρκίας πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Ρωσία χωρίς να εξηγεί πως θα καταφέρει.
Ο σύμβουλος όμως προϊδεάζει μάλιστα για την ισλαμιστική στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος τονίζοντας ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί, με κύριο κορμό την ανάπτυξη των Ιμάμ Χατίπ.
Τα Ιμάμ Χατίπ είναι θρησκευτικά, συντηρητικά σχολεία, σαν τα κατηχητικά, τα οποία όμως δίνουν απολυτήρια δημοτικού και γυμνασίου και είναι ενταγμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια που η ισλαμιστική σέχτα του AKP έχει έρθει στην εξουσία.
προκαλώντας αντιδράσεις από όσους ανησυχούν ότι στόχος του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ) είναι να διαμορφώσει την επόμενη γενιά με τις αρχές του Ισλάμ και να ανοίξει και άλλα θρησκευτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, καθώς θεωρεί τους μαθητές των σχολείων αυτών μελλοντικούς ψηφοφόρους.
Στο άρθρο της που κριτικάρει τις απόψεις αυτές του συμβούλου του Ερντογάν, η Ζαμάν σημειώνει ότι ο Ερντογάν με το νέο δόγμα συμπεριφέρεται σαν ηγέτης χώρας της Μέσης Ανατολής που όμως δεν έχει πετρέλαιο και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.