Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κίνα κάλεσε τον Καναδά «να σταματήσει να αναμιγνύεται» στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα κάλεσε τον Καναδά «να σταματήσει να αναμιγνύεται» στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Καναδάς, Κίνα, Κινεζική Πρεσβεία, Χονγκ Κονγκ,

Κάλεσμα στον Καναδά «να σταματήσει να αναμιγνύεται» στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ απηύθυνε το Πεκίνο, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης της καναδικής διπλωματίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαδηλώσεις στην πόλη.

«Προτρέπουμε για μια ακόμη φορά την καναδική πλευρά να σέβεται το διεθνές δίκαιο (…) και να πάψει άμεσα να αναμιγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, την παραμονή της μεγαλύτερης διαδήλωσης που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην πόλη.

«Οι θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι ειρηνικά και ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ (…) είναι κατοχυρωμένες από τον θεμελιώδη νόμο του κράτους και διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να συνεχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού», ανέφερε η ανακοίνωση των Φρίλαντ και Μογκερίνι.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες διαρκούν δέκα και πλέον εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζονται από «ακραία βία», αντέτεινε η πρεσβεία της Κίνας στην Οτάβα, υπογραμμίζοντας πως «ουδεμία κυβέρνηση με συναίσθηση των ευθυνών της δεν θα έμενε με τα χέρια σταυρωμένα» μπροστά στην κατάσταση στην πόλη.

Στο Χονγκ Κονγκ ζουν περίπου 300.000 Καναδοί υπήκοοι, σύμφωνα με το καναδικό ΥΠΕΞ.

Η σύλληψη στις αρχές του Δεκεμβρίου από τις καναδικές Αρχές κατόπιν αιτήματος της δικαιοσύνης των ΗΠΑ της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei, προκάλεσε μείζονα διπλωματική κρίση χωρίς προηγούμενο στη σχέση Οτάβας-Πεκίνου.

Έκτοτε οι κινεζικές Αρχές συνέλαβαν έναν Καναδό πρώην διπλωμάτη, Μάικλ Κόβριγκ, κι έναν ομοεθνή του σύμβουλο, τον Μάικλ Σπέιβορ, σε βάρος των οποίων υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κατηγορίες για κατασκοπεία, ενώ καταδίκασαν σε θάνατο άλλους δύο Καναδούς, που κρίθηκαν ένοχοι στις δίκες τους για διακίνηση ναρκωτικών.

Η καναδική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αυθαίρετες» τις συλλήψεις των Κόβριγκ και Σπέιβορ κι απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι εδώ και μήνες – μάταια.

Σχετικά άρθρα