Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τονίζει ότι προέρχεται από την άλλη πλευρά του «Σιδηρού Παραπετάσματος».
Οι λαμπρές οικονομικές της σπουδές και η προϋπηρεσία της σε διεθνείς οργανισμούς την οδηγούν στο τιμόνι του ΔΝΤ.
Η διαδικασία επιλογής της ως υποψήφιας για το αξίωμα του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ήταν αυτήν τη φορά υποδειγματική.
Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ χρειάστηκαν δύο γύρους για να καταλήξουν, όταν μέχρι τώρα οι αποφάσεις ήταν πάντα αποτέλεσμα συναίνεσης, δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση της Κρισταλίνας Γκεοργίεβα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο όμως είναι γνωστή λόγω του ότι είναι το νούμερο δύο στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μακρύς ο δρόμος
Το χαοτικό παρασκήνιο όμως δεν αλλοιώνει τις ικανότητες και την χαρισματική της προσωπικότητα.
Διακρίνεται από αυτοκυριαρχία και επαγγελματισμό, είναι φιλόδοξη και επιτυχημένη.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρείται βέβαιο ότι θα διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ.
«Έρχομαι από την άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος.
»Θυμάμαι ακόμη πολύ καλά όταν ήμουν στη Βουλγαρία που έπρεπε να σηκώνομαι από τα χαράματα για να ετοιμάσω το γάλα της κόρης μου».
Ο δρόμος που την οδήγησε από την κατευθυνόμενη βουλγαρική οικονομία σε πολλά υψηλά αξιώματα σε περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας ήταν μακρύς.
Εκτός από την Παγκόσμια Τράπεζα που υπηρέτησε ως δεύτερη στην ιεραρχία και επέστρεψε και πάλι εκεί, η Γκεοργκίεβα επί έξι χρόνια ήταν Επίτροπος της ΕΕ υπό τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, αρμόδια για την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια.
Στο διάστημα αυτό κλήθηκε να διαχειριστεί τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, τις πλημμύρες στο Πακιστάν αλλά και το προσφυγικό με τους χιλιάδες πρόσφυγες να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στη Μεσόγειο.
Το 2014 γίνεται αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατανομή πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένας από τους στόχους της είναι να στηρίξει τις γυναίκες.
Πρώτη γυναίκα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη
«Η ανισότητα ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα που συνεχίζει να υφίσταται, αναγκάζει τις γυναίκες να δουλεύουν πολύ πιο σκληρά, να δίνουν πολύ περισσότερα από τον εαυτό τους για να έχουν επαγγελματική επιτυχία» υποστηρίζει σήμερα.
Η Γκεοργκίεβα το έζησε στο πετσί της. Σπούδασε πολιτική οικονομία και κοινωνιολογία στο τότε Ινστιτούτο Οικονομίας Καρλ Μαρξ και ακόμη πριν καταρρεύσει ο κομμουνισμός κατάφερε να συνεχίσει στο φημισμένο London School of Economics.
Η πολιτική αλλαγή τη βρίσκει με διδακτορικό, με θέμα στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη.
Από το 1977 μέχρι το 1993 διδάσκει παγκόσμια οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Yale, Harvard αλλά και στο Πεκίνο.
Εάν πάνε μέχρι το τέλος όλα καλά, το ΔΝΤ για πρώτη φορά θα έχει μια γυναίκα από την νοτιοανατολική Ευρώπη στο τιμόνι.
Από μια χώρα φτωχή, που πάσχει από διαφθορά και έλλειψη ελευθεροτυπίας και που οι νέοι της έχουν γυρίσει τα νώτα.
Τα προβλήματα είναι γνωστά στην Γκεοργκίεβα και ίσως σε ένα βαθμό να ευθύνεται γι αυτά.