Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανοί εξτρεμιστές ανατίναξαν το μνημείο του οπλαρχηγού Θύμιου Λώλη – Τι λέει το ΥΠΕΞ

Αλβανοί εξτρεμιστές ανατίναξαν το μνημείο του οπλαρχηγού Θύμιου Λώλη – Τι λέει το ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αλβανοί εθνικιστές ανατίναξαν το μνημείο του οπλαρχηγού Θύμιου Λώλη στο χωριό Κρανιά της Βόρειας Ηπείρου. Οργισμένη ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη βορειοηπειρωτική ιστοσελίδα Himara.gr, στο στόχαστρο των Αλβανών εθνικιστών μπήκε για δεύτερη φορά το μνημείο του οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη στο χωριό Κρανιά της Βορείου Ηπείρου.

Αυτή τη φορά οι Αλβανοί εξτρεμιστές, που έδρασαν κατά την διάρκεια της νύχτας της 22ας Ιουλίου, κατάφεραν να καταστρέψουν το μνημείο.

Αφού έσπασαν τη μαρμάρινη πλάκα, με βαριοπούλα άρχισαν να χτυπούν την μεγάλη πέτρα και έπειτα τοποθέτησαν δυναμίτιδα ώστε να βεβαιωθούν ότι θα καταστραφεί ολοσχερώς το μνημείο.

Ο θόρυβος ξύπνησε τους κατοίκους και οι δράστες αμέσως τράπηκαν σε φυγή.

Αλβανοί εξτρεμιστές είχαν επιτεθεί ξανά στο μνημείο τα ξημερώματα της 3ης Δεκεμβρίου 2018, ωστόσο, τότε έγιναν αντιληπτοί απ’ τους χωριανούς.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, «εκφράζει τον αποτροπιασμό, αλλά και την ανησυχία του, αναφορικά με την ανατίναξη, σήμερα τα ξημερώματα, του Μνημείου του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά του Δήμου Φοινίκης, την οποία έντονα καταδικάζει.

»Με τη σταθερή θέση, ότι προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη, αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

»Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».

Σχετικά άρθρα