Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας λόγω S-400 – Οι αιτίες και οι πιθανές συνέπειες

Reuters: Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας λόγω S-400 – Οι αιτίες και οι πιθανές συνέπειες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Τουρκία,

Η Τουρκία παρέλαβε την Παρασκευή το ρωσικό αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400, γεγονός το οποίο καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του εξηγεί, απαντώντας σε τέσσερις καίριες ερωτήσεις, τις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε κόντρα τις δύο χώρες, οι οποίες, πέραν όλων των άλλων, είναι και στρατιωτικοί σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Γιατί η Τουρκία χρειάζεται το ρωσικό αμυντικό σύστημα;

Η Άγκυρα βλέπει το σύστημα ως βασικό πυλώνα της άμυνάς της καθώς αντιμετωπίζει απειλές ασφάλειας από τα νότια σύνορά του με τη Συρία και το Ιράκ.

Υποστηρίζει ότι όταν έκανε τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν είχαν παρουσιάσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Η Τουρκία δήλωσε ότι το ρωσικό σύστημα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της όσον αφορά την τιμή και την τεχνολογία και ελπίζει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξη των συστημάτων πυραύλων επόμενης γενιάς S-500, επωφελούμενα από τη μεταφορά τεχνολογίας και τη συμπαραγωγή.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι S-400s δεν αποτελούν άμεση απειλή για το στρατό των ΗΠΑ.

Πρότεινε την ίδρυση τεχνικής ομάδας εργασίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του συστήματος στις πτήσεις των ΗΠΑ F-35.
Η πρόταση αυτή έχει παραμείνει μέχρι στιγμής αναπάντητη, λέει η Τουρκία.

Γιατί οι ΗΠΑ αντιτίθεται στην εξαγορά;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35, αεροσκάφος το οποίο η Τουρκία θέλει να αγοράσει.

Η αγορά της Τουρκίας παραβιάζει επίσης τη νομοθεσία των ΗΠΑ, γνωστή ως νόμος για την καταπολέμηση των αντιφρονούντων (CAATSA), η οποία απαιτεί από την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που αγοράζουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα.

Η συμφωνία πυραύλων περιπλέκει περαιτέρω την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αυξάνοντας τις εντάσεις με την Άγκυρα σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον ασκεί διεθνή πίεση για να απομονώσει το Ιράν εμποδίζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Η Τουρκία ήταν ένας μεγάλος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, αλλά σταμάτησε τις αγορές μέχρι στιγμής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία διαφωνούν επίσης για τον εμφύλιο στη Συρία και άλλα ζητήματα.

Τι προσφέρουν οι ΗΠΑ ως εναλλακτική λύση;

Προσπαθώντας να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τους ρωσικούς πυραύλους, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να πουλήσουν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot της Raytheon.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ εργάζονταν σε θέματα τιμών, μεταφοράς τεχνολογίας και κοινής παραγωγής σχετικά με την τελευταία προσφορά των ΗΠΑ που έγινε στα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

Αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης μπαταρίες πυραύλων Patriot για την προστασία των νότιων συνόρων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη γειτονική Συρία.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες μετά από τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας;

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της βιομηχανίας στο πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο της CAATSA.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαιρέσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και επιβάλουν κυρώσεις στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, θα είναι μια από τις σημαντικότερες ρήξεις της πρόσφατης ιστορίας μεταξύ των δύο εθνών.

Σχετικά άρθρα