Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μεγάλη Αλβανία «προχωρά» – Κοινές πρεσβείες Αλβανίας-Κοσόβου

Η Μεγάλη Αλβανία «προχωρά» – Κοινές πρεσβείες Αλβανίας-Κοσόβου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Γκεντ Τσάκαϊ, Μεγάλη Αλβανία, Σκόπια,

Οι σχεδιασμοί για Μεγάλη Αλβανία προχωράνε κανονικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί ατάραχη σαν να μην τρέχει τίποτα.

Τα υπουργεία Εξωτερικών Αλβανίας και Κοσόβου, σύμφωνα με τη shqiptarja.com και άλλες αλβανικές ιστοσελίδες, υπέγραψαν Συμφωνία για συνένωση των διπλωματικών και προξενικών τους αποστολών, καθώς και για στρατηγική συνεργασία στην εξωτερική πολιτική.

Ο εκτελών χρέη ΥΠΕΞ Αλβανίας, ο 28χρονος Κοσοβάρος Γκέντ Τσάκαϊ, μιλώντας για τη Συμφωνία, δήλωσε ότι αυτή στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: πολιτικό, διπλωματικό, πολιτιστική διπλωματία, επαγγελματική κατάρτιση.

Η Αλβανία, συνέχισε ο Τσάκαϊ, αναλαμβάνει και την άμεση εκπροσώπηση και την άνευ όρων προώθηση των επίσημων θέσεων του Κοσόβου, εκεί όπου η εκπροσώπηση του Κοσσόβου είναι αδύνατη.

Η Συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση κοινού Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Πολιτικών που έχουν εθνική σημασία.

«Συμφωνήσαμε επίσης για ένα κοινό κονδύλιο που θα διατεθεί για την λειτουργία και διαχείριση των κοινών πρεσβειών και προξενείων.

»Από σήμερα ξεκινούμε δουλειά», συνέχισε ο Τσάκαϊ, «για να έχουμε κοινές πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο.

»Ως προς τον τρίτο πυλώνα, θα έχουμε ανταλλαγή προσωπικού σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανυπομονώ να δω να έρθουν Κοσοβάροι διπλωμάτες στη διπλωματική υπηρεσία της Αλβανίας, αλλά και διπλωμάτες της Αλβανίας που θα πάνε να υπηρετήσουν σε διπλωματικές αποστολές του Κοσσόβου.

»Θα υπάρξουν και ανταλλαγές στο προσωπικό των υπουργείων μας.

»Θα υπάρξει και ένα κοινό πολιτιστικό χρονοδιάγραμμα, θα διοργανωθεί από κοινού η Συνδιάσκεψη για τη Διασπορά κ.ά.».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Μπετζέτ Πατσόλι, από την πλευρά του δήλωσε ότι η Συμφωνία είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών.

«Δεν είναι λογικό, μια ήπειρος όπως η Αφρική, να μην καλύπτεται διπλωματικά, το Κόσοβο έχει ανάγκη από τις χώρες της ηπείρου αυτής.

»Οι κοινές διπλωματικές αποστολές αυξάνουν την αποδοτικότητα, βελτιώνουν την εικόνα, μειώνουν το κόστος συντήρησης.

»Είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τις συμβουλές της Αλβανίας, από κοινού θα είμαστε πιο ισχυροί, θα μας σέβονται πιο πολύ οι άλλοι».

Αυτές οι ενέργειες «κραυγάζουν» ένωση Αλβανίας με Κόσοβο και αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, που η Αλβανία προχωρά σε «ένωση» με το Κόσοβο, παραβιάζοντας τις Διεθνείς Συνθήκες, συνεχίζει να κατέχει τη Βόρεια Ήπειρο δίχως να συμμορφώνεται με το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκτεταμμένους εποικισμούς με Κοσοβάρους σε εδάφη που κάποτε κατοικούσαν Έλληνες.

Η Αλβανία, μια αποτυχημένη χώρα, δίχως στρατό, δίχως οικονομία, δίχως κανένα σεβασμό στη διεθνή κοινότητα, συμπεριφέρεται ως ωρολογιακή βόμβα στα Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα