Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος υψώνει ανάστημα: Δέσμευσε με Navtex θαλάσσια περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά

Η Κύπρος υψώνει ανάστημα: Δέσμευσε με Navtex θαλάσσια περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εφημερίδα Φιλελεύθερος, Κύπρος, Στρατιωτική Άσκηση,

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο».

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018.

Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι και αργά χθες, δεν είχε αντιδράσει ως συνηθίζει με δήθεν αντι-Navtex με την οποία θα θεωρεί ως «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι εμφανές ότι η Navtex έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο Γιαβούζ σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες.

Επίσης, η Τουρκία θέλει να βάλει νέα εμπόδια σε νέο σχέδιο γεώτρησης στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.

Αν και δεν γίνεται αναφορά είναι πολύ πιθανό η σχεδιαζόμενη άσκηση να αφορά κοινή άσκηση με συμμετοχή πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας.

Να σημειωθεί ότι νότια της Κύπρου τις τελευταίες μέρες γαλλικά πολεμικά πλοία πλέουν σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού.

Απάντηση από την γαλλική εταιρεία

Η γαλλική πολυεθνική Bourbon Offshore, απάντησε στα ερωτήματα του «Φιλελεύθερου» σε σχέση με συνεργασία που υπήρξε μεταξύ του ειδικού για υποστήριξη υπεράκτιων υδρογονανθράκων πλοίου της «Bourbon Topaz» με το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

«Το σκάφος μας, Bourbon Topaz, πράγματι ήταν στην περιοχή (αγκυροβόλιο Αττάλειας), αλλά αποχώρησε ήδη από εκεί με τελικό προορισμό τη Βόρεια Θάλασσα.

»Δεν έχουμε συμβόλαιο για περαιτέρω συνεργασία με το Yavuz», απάντησε στον «Φ» εκπρόσωπος της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι το Bourbon Topaz είχε φτάσει στο αγκυροβόλιο Αττάλειας στις αρχές της εβδομάδας από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προχθές Τετάρτη προσέγγισε το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, προς το οποίο για μερικές ώρες μετέφερε εξοπλισμό.

Όπως έγραψε χθες ο «Φ», απευθυνθήκαμε προς την εταιρεία -που έχει έδρα τη Γαλλία- με σειρά ερωτημάτων σε σχέση με πιθανές παραβιάσεις της Kυπριακής και διεθνούς νομοθεσίας.

Σχετικά άρθρα