Πτυχές της σημασίας για τις ΗΠΑ του Συνεταιρισμού τη Ανατολικής Μεσογείου παρουσίασε σε συζήτηση που έλαβε χώρα την πρώτη μέρα του 35ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, πάνελ στο οποίο συμμετείχαν, οι πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο, Ντάνιελ Σμιθ και Καθλιν Ντόχερτι, η διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γιούρι Κιμ κι ο επικεφαλής σύμβουλος της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ντάμιαν Μέρφι.
Η συζήτηση κάλυψε θέματα συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ΗΠΑ, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με το Ισραήλ, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τις προσπάθειες για άρση του εμπάργκο.
Στη διάρκεια της συζήτησης, η Γιούρι Κιμ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ και ο οποίος σύμφωνα με πηγή του ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Είπε πως μεγάλο μέρος της επίσκεψης σχετίζεται με το θέμα των περιορισμών που υπάρχουν εξ αιτίου του εμπάργκο (ITAR).
«Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που προσπαθούμε να κάνουμε και κυρίως γι’ αυτό πήγε ο Mathew Palmer στη Λευκωσία είναι να καταλάβουμε τι θέλουμε και στη συνέχεια να καταλάβουμε πώς θα φτάσουμε εκεί.
»Το θέμα του Διεθνούς Κανονισμού για την Κυκλοφορία Όπλων (ITAR), είναι γεμάτο πολύ συμβολισμό, κι επομένως συναισθηματικό.
»Αλλά αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου την Ανατολική Μεσόγειο στο σύνολό της και τα συμφέροντά μας.
»Το κάναμε αυτό. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε τα πρακτικά βήματα.
»Και έτσι η συζήτηση έλαβε χώρα όταν θέσαμε στη Λευκωσία αυτό το ερώτημα για το τι περιμένουν … Η ευρεία απάντηση περιλαμβάνεται στη δήλωση προθέσεων που υπογράψαμε μαζί τον Νοέμβριο».
Η κ. Κιμ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσδιορίσει ξεκάθαρα πως η ενδυνάμωση της σχέσης με την Κύπρο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, όπως και η ενδυνάμωση της σχέσης με την Ελλάδα, κι αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησαν τον στρατηγικό διάλογο με την Αθήνα.
Για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ ανέφερε πως έχουν αναληφθεί πολλά πρακτικά βήματα και αυτό θα συνεχιστεί.
«Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το Μάθιου Πάλμερ βρίσκεται τώρα στο αεροπλάνο προς τη Λευκωσία», παραθέτοντας κι άλλες πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο, για ζητήματα τρομοκρατίας, καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κ.α.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε, αλλά σε αυτά τα πράγματα, να έχετε κατά νου ότι ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης. Το ταγκό θέλει δύο..
»Για όλα τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε, θα χρειαστούμε επίσης τους εταίρους μας στο νησί.
»Δείχνουν ότι είναι έτοιμοι, θέλουμε ακόμα να κάνουμε περισσότερα για να το διατηρήσουμε …Νομίζω ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείτε και λίγη περισσότερη δράση.
»Κάποια σχετίζονται με το ισχυρό ενδιαφέρον για το Κογκρέσο (που είναι πάντα πολύ χρήσιμο).
»Αλλά στην πραγματικότητα θα συμβούν πράγματα που σίγουρα δεν θα διαφημίσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι έχει να κάνει με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι Αμερικανοί για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και όχι ειδικά για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
«Ένα από αυτά είναι να υπάρχει στρατηγική εξόδου. Το δεύτερο οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις να υπάρχουν για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας κι όχι στη θέση της, Από την κατάρρευση των συνομιλιών πριν δύο χρόνια το μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι “αρκετά πεθαμένο”.
»Επομένως χρειάζεται να δείξουμε ότι σ’ αυτό τον τομέα υπάρχει πρόοδος, αν πρέπει να διατηρηθεί η συνέχιση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
»Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι τα χρήματα των φορολογουμένων είναι πολύτιμα».
Διευκρίνισε πάντως ότι κανείς δεν ζητά δραματικές κινήσεις αυτή τη στιγμή.
Για την Τουρκία και τους S-400 είπε πως ίσως μπορεί να στοιχηματίζει ότι θα ξεφύγει επειδή υπάρχει μια πραγματικά καλή σχέση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
«Δεν είμαι βέβαιη ότι στη θέση τους θα στοιχημάτιζα, όμως αυτοί φαίνεται πως το κάνουν.
»Ο αντιπρόεδρος Πενς, που οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε δεν είναι άσχετος, έκανε πολύ σαφές ότι δεν συνάδει σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αγοράζει ένα σημαντικό οπλικό σύστημα από έναν εχθρό της Αμερικής.
»Σε δικομματική βάση η ηγεσία του Κογκρέσου ήταν επίσης πολύ σαφής.
»Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να ακούσει και να κάνει το σωστό, αυτό που είναι συνεπές με τη συμμετοχή της ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τις δηλωμένες φιλοδοξίες της να γίνει μέλος της ΕΕ».