Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία κατηγορούν το Ίδρυμα των Σόρος ότι υποστηρίζει τη Σερβία

Στην Αλβανία κατηγορούν το Ίδρυμα των Σόρος ότι υποστηρίζει τη Σερβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Άλεξ Σόρος, Βαλκάνια, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Τζορτζ Σόρος,

Στην Αλβανία είναι γνωστό ότι οι Σόρος, πατέρας και γιος, έχουν ισχυρή διείσδυση. Έχουν τον Έντι Ράμα «προστατευόμενό» τους.

Οι Σόρος έχουν διείσδυση μεγάλη γενικότερα στα Βαλκάνια. Είναι κάτι σαν την παιδική χαρά τους.

Δημοσίευμα στην Αλβανία ισχυρίζεται ότι το Ίδρυμα Σόρος είναι ο «εγκέφαλος» του σχεδίου ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα «Ανοικτής Κοινωνίας» του Βελιγραδίου (Soros Foundation) είναι ο εμπνευστής και ο συντάκτης μιας λεπτομερούς μελέτης για την ανταλλαγή εδαφών.

Η Hastag.al δημοσίευσε την έκθεση στη σερβική γλώσσα, ενώ παλαιότερες εκδόσεις της δημοσίευσης της έκθεσης αυτής έγιναν στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως στην αγγλική γλώσσα.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018. Μόλις 3 μήνες μετά τη συνάντηση Ράμα-Βούτσιτς στο Νταβός της Ελβετίας, όπου για πρώτη φορά συζήτησαν την ιδέα της εδαφικής ανταλλαγής.

Το υποκατάστημα του Σόρος στο Βελιγράδι συνέταξε αυτήν την έκθεση τον Απρίλιο του 2018.

Ο Άλεξ Σόρος, γιος του κερδοσκόπου, κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2018 – Μαρτίου 2019, επισκέφθηκε δεκάδες φορές Αλβανία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο.

Ο γιος Σόρος ήθελε να παρακολουθεί από κοντά την προθυμότητα των κυβερνήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου του.

Η Δομή της Έκθεσης

Δεδομένου ότι η έκθεση είναι ογκώδης, το αλβανικό δημοσίευμα παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία.

Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, προσφέρει τρία πιθανά σενάρια:

Σενάριο Πρώτο:

Επιτυχής συμφωνία, με την ανταλλαγή εδαφών, με τον άξονα Πρέσεβο-Μέντβετζα-Μπουγιάνοβατς στη Σερβία και τη Μιτρόβιτσα και ορισμένους δήμους γύρω από τον Ζούμπιν Πότοκ.

Το σενάριο αυτό αντιμετωπίζει τις δημογραφικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν, το οικονομικό βάρος στις αντίστοιχες χώρες μετά την ανταλλαγή, αλλά εξετάζει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο το θέμα των υπόγειων και εξορυκτικών βιομηχανιών στην Τρέπτσα (Μεταλλεία Τρέπτσας).

Σενάριο Δεύτερο

Επιτυχώς περιορισμένη συμφωνία. Tο σενάριο αυτό προβλέπει την τελική λύση.

Mε αμοιβαία αναγνώριση βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013 όπου σε ορισμένους σερβικού δήμους χορηγείται αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.

Το νομικό σύστημα, ο δικαστικός εισαγγελέας κλπ θα είναι αλληλεξαρτώμενος σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.

Σενάριο Τρίτο

Συμφωνία Status Quo. Αυτό το σενάριο είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης. Χωρίς καμία αλλαγή μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Είναι σαφές ότι η μελέτη αναφέρει ότι η μεταβολή της εδαφικής ανταλλαγής είναι η παραλλαγή που εξυπηρετεί περισσότερο τη Σερβία.

Ενώ τονίζεται ιδιαίτερα το κέρδος από τα έσοδα που θα έχει η επιχείρηση εξόρυξης στην Τέρπτσα (Trepča Mines).

Η έκθεση αναφέρει λεπτομερέστερα την ιστορική ροή των ορυχείων Τέρπτσα και προβλέπει εισοδήματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επόμενες δεκαετίες.

Εξετάζει επίσης τις ευκαιρίες για αλλαγή της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων αλλαγής πάνω από την Τέρπτσα σε περίπτωση αυτού του σεναρίου.

Οι εμπειρογνώμονες που συμφωνήθηκαν από το Ίδρυμα Σόρος, συνήψαν την έκθεση αυτή τον Απρίλιο του 2018, μετά από λίγες εβδομάδες εργασίας.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη σύνταξη της έκθεσης που φέρει τη σφραγίδα Soros-Belgrade, αναφέρονται τα συμφέροντα του κράτους της Σερβίας, ως «την πλευρά μας», ή «το ενδιαφέρον μας», υπονοώντας ότι αυτή η έκθεση Σόρος, αντιπροσωπεύει άμεσα και κατά πρώτο λόγο το ενδιαφέρον και την άποψη του κράτους της Σερβίας.

Δεν υπάρχει κανένας που να υποστηρίζει ότι το Ίδρυμα Σόρος έχει κάνει την ίδια μελέτη στα Τίρανα με εμπειρογνώμονες από την Αλβανία ή στην Πρίστινα με Κοσοβάρους εμπειρογνώμονες, για να καταλήξει σε ένα πιο ώριμο συμπέρασμα συγκρίνοντας τις τρεις εκθέσεις.

Αποδεικνύεται ότι το Ίδρυμα Σόρος αναφέρεται επαρκώς στη σερβική πλευρά και υποστηρίζει σαφώς τα συμφέροντα της για λόγους που είναι ακόμη άγνωστοι, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα