Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησε εκεχειρία στη Λιβύη – Οι μεγάλες δυνάμεις στηρίζουν Χαφτάρ

Το Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησε εκεχειρία στη Λιβύη – Οι μεγάλες δυνάμεις στηρίζουν Χαφτάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Τζιχαντιστές, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, Χαλίφα Χαφτάρ,

Έκκληση σε «όλα τα μέρη» που εμπλέκονται στη σύρραξη στη Λιβύη να επιστρέψουν «το ταχύτερο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με την πολιτική μεσολάβηση του ΟΗΕ», να «κηρύξουν κατάπαυση του πυρός» και να «δεσμευθούν ότι θα την τηρήσουν», απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, το οποίο δεν βασίστηκε στο βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για την εκεχειρία, η διαπραγμάτευση για το οποίο είχε περιέλθει σε αδιέξοδο επί εβδομάδες στο Σ.Α., μόνο μια «αποκλιμάκωση» μπορεί «να συμβάλει στην επιτυχία της μεσολάβησης» του ΟΗΕ.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη» μπορούν να έλθουν μόνο μέσω «πολιτικής λύσης», αναφέρει το κείμενο, επαναλαμβάνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του και στηρίζει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Γασάν Σαλάμε.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της άκαρπης ως τώρα επιχείρησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με σκοπό την απελευθέρωση της Τρίπολης από τους φιλότουρκους ισλαμιστές, η κατάσταση μοιάζει να έχει περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο – σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Στις μάχες ανάμεσα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ και τους αντιπάλους του ισλαμιστές, παραστρατιωτικές ομάδες τζιχαντιστών που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 454 άνθρωποι, ενώ άλλοι 2.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί έχουν εξάλλου εκτοπίσει πάνω από 55.000 ανθρώπους στην περιοχή της πρωτεύουσας της Λιβύης, χώρας με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Στην ανακοίνωσή του, το Σ.Α. του ΟΗΕ εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία του για την αστάθεια στην Τρίπολη και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση».

Λίγο μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης των δυνάμεων του Χαφτάρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης, την 4η Απριλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του εναντίον της αποσταθεροποίησης της χώρας και είχε ζητήσει οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) να «σταματήσουν τις στρατιωτικές κινήσεις» τους.

Στην ανακοίνωση που εγκρίθηκε την Παρασκευή πάντως, δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στον Χαφτάρ ή τις δυνάμεις του.

Το διαιρεμένο Σ.Α., πολλά κράτη μέλη του οποίου τάσσονται λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά υπέρ του ισχυρού άνδρα της Λιβύης στην προσπάθειά του, δεν κατάφερε έκτοτε να συνεννοηθεί για την υιοθέτηση σθεναρότερης στάσης και της άσκησης πίεσης ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Κουβέιτ τάχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εναντίον του να συμπεριληφθεί στο κείμενο η υπενθύμιση ότι οφείλει να τηρείται το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη το 2011.

H Γαλλία, κράτος-μόνιμο μέλος του Σ.Α., έχει κατηγορηθεί από την ισλαμική φιλότουρκη κυβέρνηση της Τρίπολης του πρωθυπουργού Φάγεζ Ας Σάρατζ ότι υποστηρίζει εν κρυπτώ τον Χαφτάρ, πράγμα που το Παρίσι αρνείται.

O Σάρατζ, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα The Wall Street Journal, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να βοηθήσει την ισλαμική κυβέρνησή του, συμβάλλοντας να σταματήσει η υποστήριξη που προσφέρουν στον Χαφτάρ ξένες δυνάμεις.

Ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αφήσει πρόσφατα να εννοηθεί πως δεν εναντιώνεται στην επιχείρηση του LNA, όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ συζήτησε με τον Χαφτάρ τηλεφωνικά.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που είναι και Αμερικανός υπήκοος, ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που είναι κοσμικός στρατός και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Θεωρείται «εξολοθρευτής τζιχαντιστών».

Ο Χαφτάρ υποστηρίζει την κυβέρνηση που εδρεύει στη Βεγγάζη της Κυρηναϊκής στην Ανατολική Λιβύη.

Η κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη είναι ισλαμική. Υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Σχετικά άρθρα