Συνάντηση κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια έπειτα από πρόσκληση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιείται τη Δευτέρα του Πάσχα στο Βερολίνο.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και με τον κ. Μακρόν.
Αργότερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνάντηση και το δείπνο εργασίας, με την συμμετοχή και των ηγετών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σλοβενίας.
Στη συνάντηση θα λάβει μέρος και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, η συνάντηση έχει ως αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ κεντρικό θέμα θα αποτελέσουν οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε πάντως τις προηγούμενες ημέρες να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι «κατ’ αρχάς το θέμα είναι να συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι», ενώ, σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το Παρίσι επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή.
Επιπλέον, τονίζει το ARD, η Καγκελάριος θεωρεί σημαντική την ευρωπαϊκή ανάμιξη στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία δέχονται επιρροές τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.
Χαμηλές όμως είναι οι προσδοκίες και από την πλευρά των προσκεκλημένων:
«Αυτή την στιγμή δεν ξέρω πώς πρέπει να μιλήσω με την Πρίστινα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, ενώ ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι «η συνάντηση θα μπορούσε να ανοίξει δυνατότητες, αλλά θα μπορούσε να είναι και απογοητευτική».
Ο δε Πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στα σερβικά προϊόντα «είτε στο Βερολίνο είτε σε οποιαδήποτε άλλη σύνοδο».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ κάτι που βρίσκει σφόδρα ενάντια τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών, ωστόσο, η συνάντηση αυτή, που αποσκοπεί να κάνει «μασάζ» στον Μακρόν, είναι μια γερμανική πρωτοβουλία.
Η Ελλάδα, ως ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια ευρύτατη περιοχή που ξεκινά από τον Δούναβη και τον Εύξεινο Πόντο και καταλήγει έως τον Ευφράτη και τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου, προφανώς και έχει τα ευθυγραμμισμένα με τις ΗΠΑ σχέδιά της.