Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βόρεια Μακεδονία ετοιμάζονται να «χώσουν μέσα» τον Γκιόργκι Ιβάνοφ

Στη Βόρεια Μακεδονία ετοιμάζονται να «χώσουν μέσα» τον Γκιόργκι Ιβάνοφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Σκόπια,

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στη Βόρεια Μακεδονία θα βρεθεί ο φιλότουρκος και ρωσόφιλος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, που η θητεία του λήγει σε μερικές ημέρες, με τον δεύτερο γύρο εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στη χώρα να διεξάγεται στις 5 Μαΐου, είναι κορυφαίος ανθέλληνας «αρχαιομακεδόνας» και υμνητής της τουρκοκρατίας.

Ακόμα και σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και προκλητικά αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία».

Στο στόχαστρο της Κρατικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στο στόχαστρο της Κρατικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ξεκίνησαν διαδικασίες επί παραβάσει κατά του Προέδρου Ιβάνοφ.

Η Κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς έλαβε απόφαση να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ επειδή υπέγραψε διατάγματα προαγωγής και διορισμού ανωτάτων στρατιωτικών αξιωματούχων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Τα διατάγματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου 2019 στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δεν συμμορφώνονται προς τις απαγορεύσεις που ορίζονται στον Εκλογικό Κώδικα και το Νόμο περί πρόληψης της διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων.

Σύμφωνα με το MIA, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ προήγαγε τον Αρχηγό του Στρατού Βάσκο Γκιουρτσίνοφσκι σε Αντιστράτηγο.

Η προαγωγή αυτή καθώς και οι προαγωγές δύο ακόμη ανώτατων αξιωματικών συνιστούν παραβίαση των διατάξεων του νόμου που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου ορίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αρμόδιο για την έναρξη της διαδικασίας των προαγωγών στο στράτευμα και στη συνέχεια προωθεί τις προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν εστάλησαν προτάσεις, διαπίστωσε η Επιτροπή και αποφάνθηκε ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ διέκοψε την εξουσιοδότηση που είχε εκ του νόμου εφόσον έλαβε απόφαση χωρίς να τον σεβασθεί.

Τι απάντησε ο Ιβάνοφ

Το Γραφείο του Γκιόργκι Ιβάνοφ με ανακοίνωση που εξέδωσε, αντέδρασε έντονα κατά της απόφασης της Κρατικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του Προέδρου Ιβάνοφ, την οποία χαρακτήρισε «πολιτική απόφαση».

«Το Γραφείο του Προέδρου απορρίπτει πλήρως τυχόν ισχυρισμούς ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, υπογράφοντας τα διατάγματα -στα οποία βασίζεται η απόφαση– παραβίασε το νόμο και υπερέβη των εξουσιών του», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

«Παρόλο που τα έγγραφα, τα οποία αναφέρουν τους νομικούς λόγους βάσει των οποίων υπεγράφησαν τα διατάγματα, διαβιβάστηκαν στην Κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς, είναι απογοητευτικό να συνειδητοποιούμε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη από την Επιτροπή» αναφέρει το δελτίο Τύπου και προσθέτει ότι δυστυχώς (η Επιτροπή) κατέληξε σε γενικά και αβάσιμα συμπεράσματα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπέγραψε τα διατάγματα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τους νόμους», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου Ιβάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Θα διαφύγει στην Τουρκία;

Στις αρχές Σεπτεμβρίου (2018) σκοπιανά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «άσυλο» στην Τουρκία θα αναζητήσει την επόμενη ημέρα του, μετά τη λήξη της θητείας του, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Γνωστός για τον φιλοτουρκισμό του, ο ίδιος ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στην περίοδο της τουρκοκρατίας ως μια υποδειγματική εποχή ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της Βαλκανικής, «μετά τη ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας τον Απρίλιο 2019, σκοπεύει να συνεχίσει την πανεπιστημιακή του καριέρα και να μετακομίσει στην Τουρκία, όπου θα αναλάβει ένα νέο τμήμα που θα ανοίξει στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας», έγραφε η σκοπιανή εφημερίδα SLOBODEN PECHAT.

Η ίδια υπενθύμιζε ότι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή από δύο πανεπιστήμια της Τουρκίας, ενώ πολλαπλές φορές έχει προσκληθεί σε τουρκικά πανεπιστήμια ως ομιλητής.

Πέραν αυτού, συνέχιζε το ίδιο δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ έχει «ιδιωτικής φύσεως διασυνδέσεις με την Κωνσταντινούπολη», όπου σπουδάζει ο γιος του.

Γνώστες των πραγμάτων, που επικαλείται η εφημερίδα, εκτιμούν ότι πιθανότατα ο Πρόεδρος Ιβάνοφ έχει επίγνωση ότι, «μετά από όλα αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του», δεν θα μπορεί εύκολα να επιστρέψει στην Νομική Σχολή των Σκοπίων, όπου δίδασκε μέχρι την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και γι’ αυτό, για τον ίδιο και την οικογένειά του, είναι καλύτερα να εγκαταλείψει την χώρα.

Πριν λίγες ημέρες ο Ιβάνοφ φρόντισε να προκαλέσει ξανά την Ελλάδα.

Σθεναρά αρνούμενος να αποκαλέσει τη χώρα του Βόρεια Μακεδονία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Παραληρεί ο ανιστόρητος Ιβάνοφ: Δύο χιλιάδες χρόνια οι χριστιανοί στη «Μακεδονία» άντεξαν τα πάθη τους

Σχετικά άρθρα