Δυνατή μια συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου μέσα στο 2019 βλέπει ο «πρόεδρος του Κοσόβου», Χασίμ Θάτσι, σε συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, ο ίδιος δεν σχεδιάζει να άρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών.
Μια συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στο πρότυπο της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας είναι ακόμα δυνατή το 2019, παρά τις σοβαρές οπισθοδρομήσεις τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο «πρόεδρος του Κοσόβου».
«Πρέπει να καθίσουμε μαζί ακόμη και με τους εχθρούς μας, αλλά χωρίς προϋποθέσεις και να προσπαθήσουμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι στον Guardian πριν από μία συνάντηση που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 29 Απριλίου.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανασταλεί από τον Νοέμβριο του 2018, όταν το Κόσοβο επέβαλε δασμούς 100% για εμπορεύματα από τη Σερβία.
Ο Θάτσι δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο άρσης των δασμών, αλλά τόνισε την ανάγκη για ταχεία πρόοδο.
Η διεθνής διστακτικότητα και τα μικτά μηνύματα «δημιούργησαν χώρο για εθνικιστές και λαϊκιστές και στις δύο πλευρές των συνόρων», σημείωσε.
Ο Θάτσι δήλωσε ότι έχει επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει για δύο δεκαετίες στην επιτυχία των συνομιλιών και ότι το τίμημα της συνεχιζόμενης αποτυχίας θα ήταν ζημιά για ολόκληρη την περιοχή.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, με αυτές τις εντάσεις, δεν βλέπω γιατί θα έρχονται και θα επενδύουν ξένοι επενδυτές στην περιοχή μας. Μόνο μια συμφωνία ειρήνης θα φέρει ευημερία », τόνισε.
Ο Θάτσι, πρώην επικεφαλής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK), ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία, κατηγόρησε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ για την περιπλοκή της διαδικασίας, μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αντιτίθεται στις πτυχές των προτάσεων του Θάτσι, που έχουν περιγραφεί ως «διορθώσεις συνόρων».
Ο Θάτσι δήλωσε ότι η «οριοθέτηση των συνόρων «θα αποτελεί μέρος οποιασδήποτε συνολικής συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης».
Τόνισε όμως ότι «Και το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα παραμείνουν πολυεθνικά κράτη».