Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ηρωοποίηση του Κατσίφα στη Βοστώνη ανησύχησε αλβανικούς κύκλους

Η ηρωοποίηση του Κατσίφα στη Βοστώνη ανησύχησε αλβανικούς κύκλους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Τον Κατσίφα τον κάνουν ήρωα στη Βοστώνη», τιτλοφορείται ανάρτηση της αλβανικής ιστοσελίδας «Ora News».

Η αλβανική ιστοσελίδα ασκεί κριτική «στην κοινότητα των Ελληνοαμερικάνων» που «γιόρτασε στη Βοστώνη την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας» επειδή «στην παρέλαση που διοργανώθηκε, υπήρξαν ακραίες εθνικιστικές εκκλήσεις, εναντίον της Αλβανίας ενώ, τον “Έλληνα εξτρεμιστή” Κωνσταντίνο Κατσίφα, τον έκαναν ήρωα.

»Στην παρέλαση ακούστηκε ακραία ρητορική, με σαφείς εδαφικές διεκδικήσεις που δεν σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Αλβανίας».

Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα, «η αλβανική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον “Έλληνα εξτρεμιστή” Κ. Κατσίφα διότι αυτός έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων του χωριού Βουλιαράτες».

Υπήρχε, γράφει η ιστοσελίδα, και πανό που κατηγορούσε την Αλβανία για μη σεβασμό του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.

«Προκαλεί ανησυχία το γεγονός», ισχυρίζεται η ίδια ιστοσελίδα, «ότι διοργανωτές της παρέλασης, είναι και το Γενικό Ελληνικό Προξενείο, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Βοστώνης και η Ελληνοαμερικανική Ομοσπονδία.

»Δεδομένου ότι το Προξενείο εκπροσωπεί την Αθήνα, υποστηρίζει η ίδια ιστοσελίδα, οι εκκλήσεις εθνικιστικού περιεχομένου σε βάρος της Αλβανίας, είναι απαράδεκτες», καταλήγει διαμαρτυρόμενο το αλβανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα όσα γράφηκαν σε βορειοηπειρωτικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου μεταφέρθηκε «η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στη Βοστώνη – ΗΠΑ».

Οι ίδιες πηγές γράφουν ότι «με ενθουσιασμό, παλμό, και με τις ιαχές “Ζήτω η Ελλάδα”, “Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821”, παρέλασαν υμνώντας την Ελλάδα όλες οι γενεές των ομογενών της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας μέσα στην καρδιά της πόλης και κατά μήκος της οδού Boylston Street. Μαζί τους παρέλασαν και οι δύο αδερφές του Κωνσταντίνου Κατσίφα!».

Τι μετέδωσε το Himara.gr

Όπως μετάδωσε το Himara.gr, τα τμήματα, το ένα μετά το άλλο, παρέλασαν στην Boylston Street, από την Massachusetts Avenue μέχρι την Charles Street και το κεντρικό Πάρκο Boston Common.

Η Boylston Street με τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, τις εκατοντάδες επιχειρήσεις και με θέα τους τρεις ουρανοξύστες ήταν κλειστή όπως ήταν κλειστοί από την αστυνομία και οι κάθετοι δρόμοι σε όλο το ύψος της παρελάσεως που γίνεται για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Είχε προηγηθεί δοξολογία στο καθεδρικό ναό Βοστώνης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίου όπου παρευρέθηκαν και οι αδερφές του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η Ανθή και η Ερμιόνη.

H μεγαλειώδης παρέλαση άνοιξε με την κοπή της μπλε κορδέλας από τον Δήμαρχο Βοστώνης κ. Marty Walsh και τους Επίσημους Τελετάρχες που ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Στράτος Ευθυμίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλειος Καυκάς, ο Διοικητής της Αστυνομίας κ. William Gross και ο Διοικητής της Αστυνομίας της πόλης Providence Rhode Island.

Καθ όλη την διάρκεια της παρέλασης, ακολουθούσαν Χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και άρμα με πανό για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

​Σε ανύποπτη στιγμή, στην παρέλαση ξεπροβάλλει μία τεράστια Ελληνική Σημαία που καλύπτει από άκρη σε άκρη την λεωφόρο, ήταν η σημαία του εθνομάρτυρα και ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δεκάδες άτομα την κρατούσαν ψηλά, μεταξύ αυτών και οι δύο αδελφές του.

Είναι η σημαία που έφτιαξε ο Κωνσταντίνος και για την οποία εκτελέστηκε από την Αλβανική Αστυνομία.

«Κατσίφα ζεις, Εσύ μας Οδηγείς» «Δεν ήσουν ένας ξένος, ήσουν αδερφός, Κατσίφας Κωνσταντίνος για πάντα ζωντανός» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν όλοι οι Βορειοηπειρώτες.

Τα μάτια βούρκωσαν, ο κόσμος χειροκροτούσε και ζητοκραύγαζε.

Λίγο αργότερα πέρασε και το άρμα του Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος, με το άρμα εις μνήμην του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Είχε προηγηθεί εορταστικό δείπνο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας το Σάββατο βραβεύτηκε ο ήρωας Κωνσταντίνος Κατσίφας με το “Αριστείον της Ελευθερίας”.

Αναγνωρίζοντας την μεγάλη του θυσία, την αγάπη για την μητέρα πατρίδα, την αρετή και την τόλμη για την Ελευθερία.

Απ’ την εκδήλωση δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς όταν η κα Φώτου, ταμίας της Πανηπειρωτικής, θέλησε να υψώσει την σημαία της Βορείου Ηπείρου, της Μακεδονίας και του Πόντου, της απαγόρευσαν να φέρει τις σημαίες εντός της αίθουσας.

Παρόλα αυτά τελικά κατάφεραν να εισάγουν στην αίθουσα την σημαία της Βορείου Ηπείρου η οποία έμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης στα χέρια των Βορειοηπειρωτών, καταλήγει το Himara.gr.

Σχετικά άρθρα