Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλγαρία παρακολουθεί τις κινήσεις των μεταναστών σε Ελλάδα και Τουρκία

Η Βουλγαρία παρακολουθεί τις κινήσεις των μεταναστών σε Ελλάδα και Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

«Παρακολουθούμε στενά, εδώ και έναν περίπου μήνα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία και ενημερώνουμε τον πρωθυπουργό. Ανταλλάσσουμε τακτικά πληροφορίες με τις υπόλοιπες ειδικές υπηρεσίες».

Αυτό είπε ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Βουλγαρίας, γενικός επιθεωρητής Ιβάιλο Ιβανόφ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του καναλιού bTV, για το θέμα της έντασης με τους μετανάστες και πρόσφυγες, στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συγκέντρωση των μεταναστών στον προσφυγικό καταυλισμό οφειλόταν σε παραπλανητικές αναρτήσεις και μηνύματα στο Facebook.

Ως τα μέτρα από βουλγαρικής πλευράς, σημείωσε ότι ενισχύθηκαν οι περιπολίες της Συνοριακής Αστυνομίας στα σύνορα.

Στις παραμεθόριες περιοχές περιπολεί η Χωροφυλακή (Gendarmerie).

Στην ερώτηση αν οι αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας και της Ελλάδας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα προς τα σύνορα, ο Ιβανόφ τόνισε ότι οι Αρχές των δύο χωρών έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας -ακροδεξιός- Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ δήλωσε την Κυριακή (07/04) ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης σε έκτακτες καταστάσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να στείλουν μέχρι και 3.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, η Βουλγαρία μέχρι στιγμής δεν έστειλε στρατό στα σύνορα.

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική πίεση στα βουλγαρικά σύνορα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ τόνισε ότι ο φράχτης στα σύνορα με την Τουρκία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της παράνομης μεταναστευτικής κίνησης.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι αδύνατο να κατασκευαστεί φράχτης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στην συνέντευξή του ο Ιβανόφ αρνήθηκε να αναφέρει τον συγκεκριμένο αριθμό των ενισχύσεων της Συνοριακής Αστυνομίας στα σύνορα, αλλά επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης, για την περίπτωση αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης και ότι ανακατευθύνει προσωπικό στα σύνορα της χώρας αναλόγως των συνθηκών.

Στο bTV προβλήθηκε και ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του καναλιού Τεοντόρα Τρίφονοβα, στο οποίο, η Τρίφνοβα μίλησε με τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νικόλαο Ράγκο, που επεσήμανε ότι οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, συνομίλησαν με τους μετανάστες και πρόσφυγες και ότι τους εξήγησαν ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης.

Σχεδόν άδεια τα προσφυγικά κέντρα στη Βουλγαρία

Απαντώντας στην ερώτηση για τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας που κατασκευάζονται στα περίχωρα των πόλεων Μάλκο Τίρνοβο και Έλχοβο και του χωριού Λιουμπίμετς, ο Βούλγαρος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα κατάσταση.

Είναι έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης 160 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε το 2016.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για κέντρα κλειστού τύπου, στα οποία θα φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο.

Τόνισε τέλος, ότι τα κέντρα φιλοξενίας στη Βουλγαρία είναι σχεδόν άδεια, χάρη στη μηδενική μεταναστευτική πίεση, διευκρινίζοντας ότι τα 2/3 των θέσεών τους είναι ελεύθερες.

Σχετικά άρθρα