Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ αναγνώρισε επισήμως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο Τραμπ αναγνώρισε επισήμως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ντόναλντ Τραμπ, Συρία, Υψίπεδα του Γκολάν,

Επισήμως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν αναγνώρισε τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας ένα προεκλογικό δώρο στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του από την περασμένη εβδομάδα δηλώνοντας ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να «αναγνωρίσουν πλήρως» την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν, μία δήλωση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων διεθνώς.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε σχετικό διάταγμα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στην επί χρόνια πολιτική των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψώματα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο Νετανιάχου είχε ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ να αναγνωρίσει την προσάρτηση και μίλησε γι’ αυτήν την πιθανότητα κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο του 2017. Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ώρα και λίγο αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον του Τελ Αβίβ, ο Τραμπ επισήμανε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

«Ενώ εμείς μιλάμε αυτήν την ώρα, το Ισραήλ απαντάει με σθένος σε αυτήν την τυφλή επίθεση. Έχω ένα απλό μήνυμα να απευθύνω στους εχθρούς του Ισραήλ: θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το Κράτος μας» σημείωσε από τον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα