Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: «Ιερός πόλεμος» για ένα μιναρέ 32 μέτρων στην Αχρίδα

Βόρεια Μακεδονία: «Ιερός πόλεμος» για ένα μιναρέ 32 μέτρων στην Αχρίδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχρίδα (Οχρίδα) Λύχνιδος, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ισλάμ, Μουσουλμάνοι, Σκόπια, Τζαμί,

Το Ισλάμ δείχνει τα δόντια του στη Βόρεια Μακεδονία. Αιτία. Το σταμάτημα της κατασκευής ενός μιναρέ ύψους 32 μέτρων σε τζαμί στην Αχρίδα (Οχρίδα).

Προ ημερών, οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισαν να σταματήσουν την κατασκευή του μιναρέ στο τζαμί Αλή Πασά στην Αχρίδα κατόπιν ελέγχου που έγινε από το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιτροπή επιθεώρησε τα έργα στο τζαμί και εντόπισε μια σειρά παρατυπιών και αποκλίσεων από την έγκριση της διατήρησης του τζαμιού.

Επεβλήθη μάλιστα και πρόστιμο στον κύριο του έργου.

Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο Ζβόνιμιρ Νικολόφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Πρόληψης και Ελέγχου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσε ότι ο κύριος του έργου δεν σεβάστηκε την έγκριση της διατήρησης του οθωμανικού μνημείου.

Προσπάθησε να το παραποιήσει, τοποθετώντας έναν μιναρέ.

«Μετά την επίβλεψη, αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εργασίες διατήρησης.

»Οι αλλαγές που έγιναν στο εσωτερικό του δεν αντιστοιχούν με την εκδοθείσα έγκριση.

»Η κατασκευή σταμάτησε και υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις.

»Πρόκειται για ένα κτίριο από τα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα.

»Για να γίνει η αποκατάσταση του απαιτούνται γνώσεις από αρχιτέκτονες και οικοδόμους για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του».

Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτη η κατασκευή μιναρέ ύψους 32 μέτρων.

Σημειώνεται ότι οι παρατυπίες στην αποκατάσταση του κτιρίου έγιναν γνωστές από αντιδράσει ακτιβιστών της ομάδας «Σοβέστ» [Συνείδηση].

Οι μουσουλμάνοι απείλησαν την κυβέρνηση

Ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία, εξαπέλυσε άμεσες απειλές προς την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή προς την κυβέρνηση στα Σκόπια αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εάν δεν λάβουμε γραπτή απάντηση εντός 10 ημερών, σχετικά με τις προθέσεις και τις σχετικές δραστηριότητες στο Τζαμί του Αλή Πασά στην Οχρίδα, τώρα παραμονές της προεκλογικής εκστρατείας [για την εκλογή νέου προέδρου στη χώρα] θα ενημερώσουμε στα 700 τζαμιά στη χώρα, όλους τους πιστούς μουσουλμάνους για την αδιάφορη στάση του κράτους».

Η επιστολή με αφορμή το τζαμί του Αλή Πασά στην Αχρίδα αναφέρεται και σε άλλα τζαμιά όπως στο χωριό Λάζετς του Μοναστηρίου και το Χουσαμεντίν Τζαμί στο Στιπ, στα οποία καθυστερούν οι ανακαινίσεις τους.

Μάλιστα σημειώνει ακόμη ότι «τα χρήματα για τις ανακαινίσεις των τζαμιών αυτών είναι από δωρεές αλλοδαπών και κατά συνέπεια θα τους ενημερώσουμε ότι καθυστερούν τα έργα».

Γράφει επίσης ότι η κατάσταση στο τζαμί του Αλή Πασά έγινε περίπλοκη.

«Η κατασκευή μιναρέ 32 μέτρων σταμάτησε επισήμως, οι μάρτυρες μέσω φωτογραφιών μιλούν για μια οικοδόμηση που βρίσκεται στον αέρα.

»Κάποιος πρέπει να δώσει ένα τέλος ή η κυβέρνηση ή η μουσουλμανική κοινότητα», αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η κυβέρνηση απέρριψε τους εκβιασμούς

Η κυβέρνηση των Σκοπίων δια του υπουργού Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι απέρριψε τους εκβιασμούς της Ισλαμικής Κοινότητας.

Συγκεκριμένα, ο Σπασόφσκι είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα κοσμικό κράτος και δεν δέχεται κανέναν εκβιασμό.

Αυτή ήταν η απάντηση στο τελεσίγραφο της Ισλαμικής Κοινότητας, που απείλησε την κυβέρνηση δίνοντας διορία 10 ημερών, για να επιλύσει θέματα ιδιοκτησίας των τζαμιών καθώς την καθυστέρηση για τη δημιουργία μιναρέ σε τζαμί στην Αχρίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισλαμική Κοινότητα απείλησε ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, την χρονική αυτή περίοδο που η χώρα βαδίζει προς τις προεδρικές εκλογές, θα ενημερώσει τους πιστούς μουσουλμάνους στα 700 τζαμιά στη Βόρεια Μακεδονία, ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα στους χώρους προσευχής των μουσουλμάνων, σύμφωνα με τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων.

Σχετικά άρθρα