Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Τραμπ έριξε στα τάρταρα την τουρκική λίρα

Πώς ο Τραμπ έριξε στα τάρταρα την τουρκική λίρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Ντόναλντ Τραμπ, Τουρκία, Υψίπεδα του Γκολάν,

Η απόφαση του Αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν γεννά φόβους για αναζωπύρωση των εντάσεων στην περιοχή και θέτει υπό ισχυρή πίεση την τουρκική λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα υποτιμάται περισσότερο από 1,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, την Παρασκευή, και ελλείψει νέων δεδομένων για την τουρκική οικονομία, η πτώση αποδίδεται από τους αναλυτές στις γεωπολιτικές εξελίξεις και ειδικά στην απόφαση του Λευκού Οίκου.

Η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί την Παρασκευή στις 13.05 ώρα Ελλάδος στις 5,5475 λίρες ανά δολάριο έναντι 5,4650 λιρών ανά δολάριο στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Νωρίτερα είχε μάλιστα διολισθήσει έως και το 5,5810.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η λίρα έχασε το 30% της αξίας, εν μέσω μίας οξύτατης οικονομικής κρίσης, αλλά και καθώς οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ κινούνταν σε βαρομετρικό χαμηλό.

Τον περασμένο Αύγουστο είχε κατρακυλήσει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 7,24 έναντι του δολαρίου.

ΗΠΑ: Αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την Κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας και ασφαλείας για το Κράτος του Ισραήλ και για την Περιφερειακή Σταθερότητα!», τόνισε ο Τραμπ με tweet.

Πριν από δύο εβδομάδες, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά δεν χαρακτήρισε τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ», αλλά μια περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Η προσάρτηση της περιοχής το 1981 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να ευχαριστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Σε μια περίοδο που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει με τόλμη την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

»Σ’ ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ», έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

Η αναγνώριση αυτή εκ μέρους της Ουάσιγκτον σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική, μία μόλις εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ και να μιλήσει στο συνέδριο του λόμπι American Israel Public Affairs Committee, που προωθεί πολιτικές υπέρ του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος διεκδικεί μια νέα πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, πίεζε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας του στα Υψώματα του Γκολάν.

Σχετικά άρθρα