Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βόρεια Μακεδονία αλλάζει κι άλλες ονομασίες – Δείτε ποιες

Η Βόρεια Μακεδονία αλλάζει κι άλλες ονομασίες – Δείτε ποιες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια,

Η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να αλλάζει ονομασίες φορέων, όπως δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στα Σκόπια, αποφάσισε την μετονομασία του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, των ταχυδρομείων και της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, από «Μακεδονικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο» που είναι η σημερινή του ονομασία, μετονομάζεται σε «Μιντιακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο».

Η δημόσια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Μακεδονίας» μετονομάζεται σε «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ το νέο όνομα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, από «Μακεδονικά Ταχυδρομεία» που είναι σήμερα μετατρέπεται σε «Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ανακοίνωση κυβέρνησης

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας εξετάστηκε και υιοθετήθηκε Έκθεση της διυπουργικής ομάδας εργασίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Τελική Συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία, σύμφωνα με την οποία:

»Το νέο όνομα της ΑΕ Μακεδονικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο – Σκόπια, κρατικής ιδιοκτησίας (MIA) στο εξής θα είναι ΑΕ Μιντιακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο-Σκόπια, κρατικής ιδιοκτησίας (MIA).

»Το νέο όνομα της ΑΕ Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Μακεδονίας – ELEM θα έχει ως εξής: ΑΕ Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM).

»Ενώ το νέο όνομα της ΑΕ ταχυδρομικών υπηρεσιών «Μακεδονικά Ταχυδρομεία», κρατικής ιδιοκτησίας – Σκόπια, στο εξής θα είναι: ΑΕ ταχυδρομικών υπηρεσιών «Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας» κρατικής ιδιοκτησίας-Σκόπια.

»Στην κατεύθυνση αυτή υιοθετήθηκε και πρόταση-απόφαση για την τροποποίηση και συμπλήρωση του καταστατικού της ΑΕ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δια της οποίας μετονομάζεται σε Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, ΑΕ ESM Σκόπια».

Συνοψίζοντας

Όπως αντιλαμβάνεστε, το «Μακεδονία» και «Μακεδονικό» αντικαθίσταται με το Βόρεια Μακεδονία.

Τα ταχυδρομεία, για να εμπεδωθεί, δεν είναι πλέον της «Μακεδονίας», αλλά της Βόρειας Μακεδονίας.

Το ίδιο ισχύει και για το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι της «Μακεδονίας», αλλά της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί η Μακεδονία είναι ελληνική.

Στο πρακτορείο ειδήσεων, για λόγους αναγνωρισιμότητας και είναι λογικό, κράτησαν τα ακρογράμματα MIA, αλλά «θυσιάστηκε» εντελώς το «μακεδονικό» που αντικαταστάθηκε από το «μιντιακό».

Σχετικά άρθρα