Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάος με το Brexit – Η Μέι θα ζητήσει παράταση – Αγανάκτηση από Γαλλία και Γερμανία

Χάος με το Brexit – Η Μέι θα ζητήσει παράταση – Αγανάκτηση από Γαλλία και Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Μίκαελ Ρόθ, Ναταλί Λουαζό, Τερέζα Μέι,

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα στείλει την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ώστε να του ζητήσει καθυστέρηση στο Brexit, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπός της.

Οι βασικοί υπουργοί της Μέι συζήτησαν σήμερα Τρίτη το θέμα του Brexit επί 90 λεπτά, δήλωσε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιλαμβανομένων και των επιπλοκών από τη χθεσινή απόφαση του πρόεδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, που έκρινε ότι η Μέι δεν μπορεί να θέσει για τρίτη φορά σε ψηφοφορία τη συμφωνία της για αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός κι αν προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές.

Νωρίτερα, σε κατάσταση σοκ βρέθηκε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου να διακόψει την αλυσίδα των ψηφοφοριών επί του ιδίου σχεδίου συμφωνίας για το Brexit, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο κείμενο.

Δυόμιση χρόνια μετά το δημοψήφισμα, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αβέβαιη και οι εναλλακτικές που εμφανίζονται είναι η αναβολή του Brexit, η αποχώρηση με την συμφωνία της Μέι, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία ή η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Η συμφωνία του διαζυγίου της Τερέζα Μέι μάλλον δεν θα τεθεί σε νέα, την τρίτη, ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων αυτήν την εβδομάδα και πρέπει να υπάρξει μικρή καθυστέρηση για την βρετανική έξοδο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί μετά την απόφαση του Τζον Μπέρκοου ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Νομίζω ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής ανέβασε τον πήχη και πιστεύω ότι αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό να υπάρξει ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα πρέπει να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην έξοδο» δήλωσε στο Sky.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε εάν θα πρέπει να υπάρξει διακοπή της κοινοβουλευτικής περιόδου από την βασίλισσα Ελισάβετ (για να παρακαμφθεί η απόφαση Μπέρκοου), ο Μπάρκλεϊ απάντησε αρνητικά.

«Υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο όλοι θα συμφωνήσουν, ότι η εμπλοκή της Αυτής Μεγαλειότητας σε θέματα περί το Brexit δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, άρα δεν βλέπω ότι αυτό είναι ρεαλιστική λύση» εξήγησε.

Αγανάκτηση από Γαλλία και Γερμανία

Μπροστά στο αδιέξοδο, Γαλλία και Γερμανία δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους, ζητώντας από τις βρετανικές Αρχές να καταθέσουν «αξιόπιστη πρωτοβουλία» κατά την διάρκεια των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής.

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών και η αβεβαιότητα είναι ανυπόφορη» προειδοποίησε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό φτάνοντας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε προπαρασκευαστική συνεδρίαση.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ κακή… Είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι από αυτές τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός της Μίχαελ Ροτ.

Οι δύο υπουργοί χρησιμοποίησαν ταυτόσημη γλώσσα στις δηλώσεις τους πριν από τη συνεδρίαση τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι «συγκεκριμένη πρόταση», «αξιόπιστη πρωτοβουλία» για την έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει «με δική τους απόφαση».

«Δεν είναι παιγνίδι. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

»Οι Βρετανοί πρέπει να μας προτείνουν κάτι καινούργιο.

»Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο αδιέξοδο» δήλωσε η Λουαζό.

«Δεν έχουμε καμία όρεξη για διαπραγματεύσεις για το Brexit.

»Σας παρακαλούμε αγαπητοί Βρετανοί, κινητοποιηθείτε.

»Ο χρόνος κυλά» δήλωσε ο Ροτ.

Εάν οι Βρετανοί ζητήσουν παράταση της εξόδου, «πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση.

»Δεν μπορούμε να συζητάμε στο κενό» πρόσθεσε.

«Εάν οι Βρετανοί θέλουν αναβολή, πρέπει να πουν γιατί.

»Περιμένουμε μία αξιόπιστη πρωτοβουλία. Η παράταση δεν είναι λύση, είναι μέθοδος», εξήγησε η Γαλλίδα υπουργός.

Όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση η Γαλλία να ασκήσει βέτο σε αίτημα μη επαρκώς αιτιολογημένης παράτασης, η Ναταλί Λουαζό υπενθύμισε ότι «η απόφαση πρέπει να ληφθεί ομοφώνως από τους ηγέτες των 27».

«Προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι η αποφυγή μίας εξόδου άνευ συμφωνίας» ξεκαθάρισε ο Ροτ από την πλευρά του.

«Είμαστε έτοιμοι για έξοδο άνευ συμφωνίας.

»Πρόκειται για μία επιλογή που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Το να μην αποφασιστεί τίποτε ισοδυναμεί με απόφαση για έξοδο άνευ συμφωνίας», προειδοποίησε η Λουαζό.

«Εάν δεν ληφθεί καμία απόφαση, η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου ισχύει και θα υπάρξει Brexit άνευ συμφωνίας».

Σχετικά άρθρα