Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκάθαρος Πομπέο: Θα προσπαθήσουμε να «μπλοκάρουμε» τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2

Ξεκάθαρος Πομπέο: Θα προσπαθήσουμε να «μπλοκάρουμε» τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός Nord Stream-2, Γερμανία, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικ Πόμπεο, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Αποφασισμένες να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να σταματήσουν τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, είναι οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χθες Τρίτη, από τη Βαρσοβία.

Αφού προειδοποίησε για τους κινδύνους, ο Πομπέο κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία προσπαθούσε να χαμηλώσει τους τόνους προχωρώντας σε δεσμεύσεις στον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Νταν Μπρουγιέτ – που βρίσκεται στο Βερολίνο – για την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου αερίου και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.

Ο αγωγός από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, «στέλνει υπογείως χρήματα» στη Ρωσία, με έναν τρόπο ο οποίος βλάπτει την Ευρώπη.

«Συνεπώς, αν και υπάρχει σίγουρα ο εμπορικός παράγοντας σε αυτού του είδους τη συναλλαγή, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την ασφάλεια», τόνισε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι προτεραιότητα στη λήψη αποφάσεων για ενεργειακά ζητήματα», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Στόχος του νέου αγωγού είναι να διπλασιάσει τις ικανότητες του Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ακτές της Βαλτικής στη Ρωσία έως τη Γερμανία.

Η κατασκευή ωστόσο του Nord Stream 2, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μεν Γαλλία να στηρίζει το σχέδιο, αλλά τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους λόγω του ιστορικού παρελθόντος τους με τη Ρωσία.

«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο Nord Stream 2 δεν εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το θεωρούμε ένα αποτυχημένο σχέδιο, ακόμη και ζημιογόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», συμφώνησε ο Τσαπούτοβιτς.

Ο Πομπέο βρίσκεται σε περιοδεία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με στόχο να ανακόψει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη.

Το δήλωσε άλλωστε ξεκάθαρα τη Δευτέρα, από τη Βουδαπέστη, αφήνοντας επίσης αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για την απουσία των ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σχετικά άρθρα