Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία χιλιάδες πολίτες έχουν στα χέρια τους παράνομα όπλα και χειροβομβίδες

Στην Αλβανία χιλιάδες πολίτες έχουν στα χέρια τους παράνομα όπλα και χειροβομβίδες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Οπλοκατοχή, Χειροβομβίδα,

Στην Αλβανία η διακίνηση και εμπορία παράνομων όπλων είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει.

Σε έναν πρόσφατο 5ετή σχεδιασμό με στόχο τον έλεγχο αυτών των όπλων υπάρχουν στοιχεία που φωτίζουν αυτές τις δραστηριότητες.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει της στρατηγικής για τον έλεγχο των φορητών όπλων, ελαφρύ οπλισμού, πυρομαχικών και εκρηκτικών για την περίοδο 2019-2024 και του σχεδίου δράσης 2019-2021.

Αυτά δείχνουν ότι η διακίνηση τους γίνεται κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων από άτομα ηλικίας 16 έως 45 ετών.

«Σε γενικές γραμμές στις περιπτώσεις αυτές, τα πυροβόλα όπλα διακινούνται από τα χερσαία σύνορα κρυμμένα σε οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά, Ι.Χ. ή μεταφέρονται από άτομα που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα.

»Από τις υποθέσεις που διερευνήθηκαν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διακίνηση πυροβόλων όπλων γίνεται σε μικρές ποσότητες, από ένα έως δύο τεμάχια.

»Οι ηλικιακές ομάδες που εντοπίστηκαν είναι κυρίως άνδρες που κυμαίνονται από 16 έως 45 ετών», αναφέρει το έγγραφο.

Επίσης το έγγραφο σημειώνει αρκετές λεπτομέρειες για τη διακίνηση αυτή.

«Από την ανάλυση της επιχειρησιακής κατάστασης καθώς και των περιπτώσεων που βρέθηκαν τα πυροβόλα όπλα στο έδαφος της Αλβανία ς, σε έλεγχο των συνόρων με τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο προκύπτουν τα εξής:

»Τα όπλα που διακινούνται είναι παραγωγής Ευρώπης (πιστόλια) καθώς και πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά που προέρχονται από το έδαφος του Μαυροβουνίου, την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων.

»Ενώ, η διακίνηση στα σύνορα Αλβανία ς – Ελλάδας, Αλβανία ς – Ιταλίας, αναφέρεται σε πιστόλια και αυτόματα τα οποία έχουν κλαπεί από στρατιωτικές αποθήκες το 1997», όπως αναφέρεται.

Επιπλέον το έγγραφο υπογραμμίζει ότι από την ανάλυση των ποινικών αδικημάτων αυτής της κατηγορίας υπάρχει μια σχετική μείωση κάθε χρόνο.

Οι αμνηστίες είχαν αποτέλεσμα

Το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι οι αμνηστίες που είχαν εκδοθεί όλα αυτά τα χρόνια για εθελοντική παράδοση είχαν αποτέλεσμα.

Μετά τη μεγάλη κλοπή όπλων από στρατιωτικές αποθήκες, ένα μεγάλο μέρος των όπλων βρέθηκε στο ευρύ κοινό.

Τότε, καθιερώθηκε η πρώτη αμνηστία που άρχισε από τον Αύγουστο του 1998 έως τον Αύγουστο του 2002, που αγνοήθηκε ο νόμος περί κατοχής όπλων και πυρομαχικών.

Η δεύτερη αμνηστία συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2003.

Ωστόσο, το επίπεδο συλλογής σε σχέση με την ποσότητα των όπλων που εκλάπη από τις στρατιωτικές αποθήκες το 1997 παρέμεινε πολύ χαμηλό.

Έτσι, το 1997 εκλάπησαν (λεηλατήθηκαν) 893 εκατομμύρια πυρομαχικά, 16 εκατομμύρια εκρηκτικές ύλες και περίπου 550 χιλιάδες όπλα.

Με τις αμνηστίες που δόθηκαν μέχρι το 2005, συλλέχθηκαν 118 χιλιάδες πυρομαχικά, 1,53 εκατομμύρια εκρηκτικές ύλες και 222 χιλιάδες όπλα.

Η τρίτη αμνηστία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο – Απρίλιο του 2017.

Φαίνεται ότι υπήρχε ένα είδος συνείδησης και παράδοσης από τους πολίτες, αλλά τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει επιστροφή σημαντικού αριθμού όπλων και πυρομαχικών από τον πληθυσμό.

«Η τρίτη αμνηστία δείχνει μια ευαισθητοποίηση του λαού σε όλη την επικράτεια.

»Επιστράφηκαν 2903 διαφορετικά όπλα, 1550 χειροβομβίδες, 580.634 διάφορα πυρομαχικά».

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι στα χέρια των πολιτών βρίσκεται ακόμη ένας σημαντικός αριθμός πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών χωρίς άδεια.

ΠΗΓΗ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικά άρθρα