Η Άγκυρα παγώνει τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε αυτή τη φάση, ενώ την ίδια ώρα στήνει σκηνικό πιέσεων για το καλοκαίρι.
Στόχος να συμπέσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό με τις συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Η Τουρκία, αξιοποιώντας και το κλίμα που διαμορφώνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θεωρεί πως τα διλήμματα ενώπιον των οποίων θα βρεθεί η Λευκωσία θα την εξαναγκάσουν είτε να αποδεχθεί υπό την πίεση των εξελίξεων ρυθμίσεις που διαχρονικά επιδιώκει η Άγκυρα, είτε να τις απορρίψει και να δημιουργηθούν νέα δεδομένα.
Αυτά τα νέα δεδομένα παραπέμπουν στα όσα διατυπώνονται και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, από κάποιες δυνάμεις, ότι «το Κυπριακό δεν θα είναι το ίδιο εάν δεν λυθεί μέχρι το καλοκαίρι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στην Άγκυρα, πως προτάσσει δύο θέματα προς συζήτηση: Την πολιτική ισότητα και το εδαφικό!
Όσον αφορά στο θέμα της Ασφάλειας, το έχει ως γνωστόν παραπέμψει σε τεχνοκράτες Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες σημειώνουν πως ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Νέα Υόρκη, Φεριντούν Σινιρίογλου, με παρεμβάσεις του προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ (και την κ. Λουτ) φαίνεται να έχει πείσει τους αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού για την πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύει η τουρκική πλευρά.
Έπεισε, επίσης, και για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, που ήδη καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα.
Αναμένοντας καλά νέα από ExxonMobil
Στο πεδίο της Ενέργειας, ενθαρρυντικά είναι όπως φαίνεται τα πρώτα νέα από τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10, στον στόχο «Γλαύκος».
Ωστόσο, οριστική εικόνα θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ προγραμματίζονται δηλώσεις από την Κυβέρνηση σε συντονισμό με την κοινοπραξία των εταιρειών, που χρονικά τοποθετούνται είτε την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Φεβρουαρίου ή την επόμενη, μετά τις 25/2.
Η Λευκωσία θεωρεί πως εάν επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα θα διασφαλιστεί η αμερικανική παρουσία σε βάθος χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται η ExxonMobil να διευρύνει τη δραστηριότητά της στην περιοχή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εκτός.