Στους δρόμους βγήκαν την Πέμπτη αρκετές χιλιάδες μαθητές στη Χάγη, για να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία των κυβερνήσεων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή στην πρώτη πορεία αυτού του είδους στην Ολλανδία για το κλίμα, ακολουθώντας το παράδειγμα ανάλογων κινητοποιήσεων στο Βέλγιο.
«Make our planet great again», «Κάντε έρωτα, όχι διοξείδιο του άνθρακα», «Είμαι βέβαιος ότι οι δεινόσαυροι νόμιζαν, επίσης, ότι είχαν χρόνο» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό, τα οποία κρατούσαν νέοι, που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ολλανδίας.
Αψηφώντας τους ισχυρούς ανέμους και το κρύο, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τις απειλές της υπερθέρμανσης του πλανήτη απευθύνοντας έκκληση στον πολιτικό κόσμο να ενεργήσει.
Αν και ορισμένα σχολεία επέτρεψαν στους μαθητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, οι περισσότεροι εξ αυτών έκαναν κοπάνα ακολουθώντας το παράδειγμα των Βέλγων γειτόνων τους, που οργανώνουν μια εβδομαδιαία διαδήλωση κάθε Πέμπτη εδώ κι έναν μήνα.
«Βρίσκομαι εδώ για να πάρω μέρος σε ένα κίνημα που δείχνει στην κυβέρνηση ότι υπάρχουν νέοι, πολλοί νέοι, οι οποίοι ανησυχούν για το κλίμα και τον πλανήτη μας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιούγκο Κάπτεϊν, 16 ετών.
«Θέλουμε η κυβέρνηση να αντιδράσει και να λάβει μέτρα εναντίον των φρικτών πρακτικών των επιχειρήσεων και όσων ρυπαίνουν» εξήγησε ο 16χρονος από το Χίλβερσουμ, κοντά στο Άμστερνταμ.
«Η γενιά μας είναι αυτή που έρχεται και εμείς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες όσων εκτυλίσσονται τώρα» επισήμανε ένας άλλος μαθητής, ο Πιερ.
Μπροστά στην επιτυχία αυτής της πρώτης κινητοποίησης, οι διοργανωτές κάλεσαν τους νέους να διαδηλώσουν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Σύμφωνα με το ANP, 4000 νέοι διαδήλωσαν σήμερα, αν και οι διοργανωτές της πορείας υπολογίζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 15.000.
Χαρακτηρίζοντας την όλη πρωτοβουλία «φανταστική», ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επιχείρησε, ωστόσο, να μετριάσει τον ενθουσιασμό των μαθητών, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.
Ο Ρούτε σημείωσε, σύμφωνα με το NOS, ότι «δεν μπορούν να αξιώνουν τη λήψη πιο φιλόδοξων μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης».