Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την αρχαία Μακεδονία σφετερίζεστε – «Είστε κομπλεξικοί» είπε ο Ντιμιτρόφ

Την αρχαία Μακεδονία σφετερίζεστε – «Είστε κομπλεξικοί» είπε ο Ντιμιτρόφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Πρόταση Μομφής, Σκόπια,

Επί χρόνια στη Βόρεια Μακεδονία παρίσταναν τη μοναδική Μακεδονία.

Ωστόσο, σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, ένα μέρος του πολιτικού της συστήματος και της τοπικής ελίτ δεν δίστασε να σφετεριστεί και την αρχαία ελληνική Μακεδονία.

Κόντρα σε κάθε λογική και ιστορική αλήθεια, ισχυρίστηκαν, αυτοί οι σλαβόφωνοι, ότι ήταν οι γνήσιοι και μοναδικοί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το πήγαν ακόμα παραπέρα.

Είπαν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες.

Όλες αυτές οι διαστροφές της αλήθειας και της ιστορίας, όλοι αυτοί οι παρανοϊκοί ισχυρισμοί, διορθώθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία.

Επίσης, η χώρα μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία, δεν είναι δηλαδή η μοναδική Μακεδονία, ενώ το όνομα Μακεδονία σκέτο μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο η Ελλάδα.

Κάποιοι ακόμα επιμένουν

Ωστόσο, υπάρχει ένα κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το δεξιό VMRO-DPMNE, που συνεχίζει να σφετερίζεται την αρχαία ιστορία και να επιμένει στο εξωφρενικό παραμύθι.

Είναι το «αδελφό» κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόμμα αυτό κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Με 59 ψήφους «κατά» έναντι 20 ψήφων «υπέρ», η Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής.

Ποιος ήταν όμως ο λόγος που κατατέθηκε;

Ο Ντιμιτρόφ αποκάλεσε «κομπλεξικούς» τους «αρχαιομακεδόνες»

Αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μομφής αποτέλεσαν όσα είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε μία από τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ φέρεται να είπε τα ακόλουθα για τους συμπατριώτες του:

«Πρόκειται για έθνος με κόμπλεξ, που αναζητά ρίζες πριν 2.000 χρόνια.

»Αν δεν υπάρχει ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε.

»Αυτό το σκάψιμο προς τα πίσω συνιστά σύμπλεγμα κατωτερότητας και ανασφάλειας για τον εαυτό μας.

»Και με αυτό δώσατε επιχειρήματα σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία.

»Χάσαμε φίλους, από θύματα γίναμε άνθρωποι που μαλώνουν».

Αυτή η σκληρή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών εξόργισε τους δεξιούς «αρχαιομακεδόνες» και αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του.

Έξαλλο το VMRO-DPMNE

Το VMRO-DPMNE ζήτησε να καταλογιστεί στον Ντιμιτρόφ «η ηθική, πολιτική και επαγγελματική ευθύνη» για την παραπάνω δήλωση.

Όπως και να αποπεμφθεί «για υποτιμητική συμπεριφορά προς το “μακεδονικό” έθνος και προσβολή της αξιοπρέπειας του “μακεδονικού” λαού».

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής κατά του Ντιμιτρόφ εξελίχθηκε σε μία αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά του ΥΠΕ για το σύνολο της διπλωματικής και πολιτικής του πορείας.

Επιζήμια για τη «Μακεδονία» η συμφωνία

Παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής, ο συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRO-DPMNE, Νίκολα Μίτσεφσκι, ανέφερε ότι:

«Ο Ντιμιτρόφ είναι ο μοναδικός υπουργός στην ιστορία της ανεξάρτητης “Μακεδονίας” που με τόσο θρασύ και αλαζονικό τρόπο πρόσβαλε το “μακεδονικό” έθνος από αυτό το βήμα».

«Ο Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε το “μακεδονικό” έθνος κομπλεξικό μόνο και μόνο επειδή οι πολίτες δεν θέλουν αλλαγή του ονόματος της χώρας», είπε ο Μίτσεφσκι.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ ότι «δεν ζήτησαν καν συγγνώμη για αυτά τα λόγια που πλήττουν την αξιοπρέπεια και καταρρακώνουν την εικόνα του “μακεδονικού” λαού».

Κατηγόρησε, ακόμα, τον Ντιμιτρόφ ότι είναι ο πιο ενδοτικός ΥΠΕΞ στην ιστορία της χώρας.

Υποστήριξε ότι από την στιγμή που ο Ντιμιτρόφ ορίστηκε ΥΠΕΞ, η Βόρεια Μακεδονία υφίσταται διαρκώς ήττες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Με αποκορύφωμα την Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με την Βουλγαρία και, κυρίως, την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Που είναι επιζήμια για την “Μακεδονία” γιατί αλλάζει την ταυτότητα, την γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία του κράτους», όπως είπε.

Τι απάντησε ο Ντιμιτρόφ

Απαντώντας ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση για την οποία την οποία το VMRO-DPMNE ζήτησε την αποπομπή του αφορούσε την πολιτική του εξαρχαϊσμού που εγκαινίασε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Η οποία, όπως είπε, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μεταθέτοντας την συζήτηση για τα θέματα ταυτότητας από το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στην αναζήτηση ερεισμάτων στην αρχαιότητα.

«Είμαστε εμείς κομπλεξικοί;»

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE και πρώην ΥΠΕΞ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, υποστήριξε ότι αν οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας ή άλλων γειτονικών χωρών είχαν χαρακτηρίσει, όπως ο Ντιμιτρόφ, «κομπλεξικά» τα έθνη που εκπροσωπούν, θα υποχρεώνονταν αμέσως να υποβάλλουν παραίτηση για λόγους ηθικής τάξης.

Επίσης, κατηγόρησε τον Ντιμιτρόφ πως την περίοδο της παντοδυναμίας του Νίκολα Γκρούεφσκι συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις του VMRO-DPMNE, χωρίς να έχει πρόβλημα με την ακολουθούμενη πολιτική.

Απαντώντας ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας υπηρέτησε την χώρα και όχι το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.

Και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από την διπλωματική υπηρεσία σε κάποια στιγμή της διακυβέρνησης Γκρούεφσκι, όταν διαπίστωσε ότι η χώρα κινείται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση.

«Πρέπει να μάθουμε να υπηρετούμε τον σκοπό, την υπόθεση ή τη ιδέα και όχι τα πρόσωπα.

»Tο VMRO-DPMNE δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα υπηρετήσει την υπόθεση ή τον ηγέτη, ακόμα και σήμερα που ο ηγέτης έχει χάσει την πυξίδα.

»Η επιμονή σας να αναφέρεστε στον χαρακτήρα μου μιλάει περισσότερο για τον δικό σας χαρακτήρα», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Σχετικά άρθρα