Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πόσο θα κοστίσει στα Σκόπια η θέσπιση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας

Πόσο θα κοστίσει στα Σκόπια η θέσπιση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας

Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών θα προκαλέσει δημοσιονομικές επιπτώσεις της τάξης των 106 εκατομμυρίων δηναρίων, το οποίο θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους, γράφει η σλαβόφωνη ιστοσελίδα «akademik» και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο νόμος ορίζει ότι εκτός από τη «μακεδονική» (σλαβομακεδονική) και το κυριλλικό αλφάβητο, σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» και στις διεθνείς σχέσεις της, επίσημη γλώσσα θα είναι και μια άλλη γλώσσα «που ομιλείται τουλάχιστον από το 20% των πολιτών καθώς και η χρήση του αλφάβητου της (αλβανικής)».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η «akademik», τα ονόματα των θεσμικών οργάνων, καθώς και όλων των άλλων κρατικών οργάνων και των τοπικών τους μονάδων, όπως στις μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, στις οποίες το 20% των δημοτών μιλούν μια άλλη επίσημη γλώσσα διαφορετική από τη «μακεδονική», θα προστεθεί αυτή καθώς και το αλφάβητό της με ονόματα ιδίου μεγέθους και γραμματοσειράς, καθώς επίσης και στην αγγλική. Πρώτη θα αναγράφεται η κυριλλική», σημειώνει η σλαβική ιστοσελίδα.

Το ίδιο θα εφαρμοσθεί και σε όλα τα περιφερειακά γραφεία των Αρχών της κρατικής διοίκησης, όπως και στις σφραγίδες των θεσμικών οργάνων, οι οποίες θα είναι δίγλωσσες.

Σχετικά άρθρα