Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμπλοκή στα Σκόπια με το κόμμα BESA: «Δεν είμαστε “Μακεδόνες”» – Τι ζητούν από τον Ζάεφ

Εμπλοκή στα Σκόπια με το κόμμα BESA: «Δεν είμαστε “Μακεδόνες”» – Τι ζητούν από τον Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Για τις 12.00 τοπική ώρα είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στα Σκόπια σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15.00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.

Η ώρα μετατέθηκε καθώς ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι «δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα πλειοψηφία δύο τρίτων για τις συνταγματικές αλλαγές, όλα θα φανούν την ημέρα της ψηφοφορίας».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι η όλη διαδικασία γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα επειδή, όπως είπε, και οι δύο χώρες θέλουν να βάλουν τέλος σε αυτήν τη διαφορά που διαρκεί ήδη τρεις δεκαετίες.

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Δεν είμαστε “Μακεδόνες”, είμαστε Αλβανοί

Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, οι συνομιλίες την Πέμπτη ανάμεσα στη σκοπιανή κυβέρνηση και το αλβανικό κόμμα BESA για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών ήταν χωρίς αποτέλεσμα, για αυτό και αναβλήθηκε για σήμερα Παρασκευή η έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο δίγλωσσος τηλεοπτικός σταθμός ALSAT-M έκανε λόγο για εμπλοκή και υποστήριξε ότι οι συνομιλίες είχαν διακοπεί προσωρινά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το BESA ζητά την αλλαγή του άρθρου του προτεινόμενου Συνταγματικού Νόμου που προσδιορίζει την υπηκοότητα ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και προτείνει τον προσδιορισμό της υπηκοότητας ως «υπηκοότητα της Μακεδονίας / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, όπως η ιστοσελίδα της εφημερίδας SLOBODEN PECHAT, το BESA αποδέχεται ως εναλλακτική λύση να παραμείνει η υπηκοότητα «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά αυτό να ισχύει μόνο για τους σλαβικής καταγωγής πολίτες της χώρας, ενώ για τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες (Αλβανοί, Σέρβοι, Τούρκοι, Ρομά κλπ) να αναγράφεται μόνο «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι το BESA θέτει την αποδοχή των προτάσεών του ως όρο προκειμένου να στηρίξει τις αλλαγές στο Σύνταγμα κατά την τελική φάση της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα FAKTOR και άλλα ΜΜΕ, από την πλευρά τους οι οχτώ βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος κατά την πρώτη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη οριακής πλειοψηφίας δύο τρίτων, επισημαίνουν ότι ο προσδιορισμός της υπηκοότητας ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προβλέπεται από την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιούν ότι τυχόν αποδοχή των αιτημάτων του BESA από την κυβέρνηση θα σημαίνει την άρση της δικής τους υποστήριξης στις συνταγματικές τροπολογίες.

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι σε αυτές τις συνθήκες η επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη καθώς θα πρέπει:

-είτε να πειστεί το BESA να υπαναχωρήσει από τα αιτήματά του στο όνομα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ,

-είτε να βρεθεί κάποια διατύπωση στο ζήτημα της υπηκοότητας που θα καλύπτει και το BESA αλλά και την ομάδα των «οχτώ»

-είτε να αναζητηθεί η «αναπλήρωση» των δύο ψήφων του BESA από αντίστοιχο αριθμό βουλευτών της σλαβικής αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης κατά την ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου.

Και όλα αυτά εντός των στενών χρονικών ορίων που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την διαδικασία.

Τι δήλωσε την Πέμπτη ο Ζάεφ

Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας την Πέμπτη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κίνημα BESA του Μπιλιάλ Κασάμι για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ότι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από την διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στην χώρα θα γίνουν “Μακεδόνες”. Αυτή είναι η ουσία.

»Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι “Μακεδόνες”», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το MIA.

Τέλος, ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος SDSM και θα αναλάβει την ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η τελική φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος της πΓΔΜ ξεκίνησε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η όλη συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι δώδεκα ημέρες.

Ο Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις όσων διαμαρτύρονται στα Σκόπια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ερωτηθείς αν, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θα υπέγραφε και πάλι την συμφωνία, ο πρωθυπουργός Ζάεφ σημείωσε ότι η πΓΔΜ προσπαθούσε επί 27 χρόνια να επιλύσει αυτό το ζήτημα, ότι η Συμφωνία προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας, ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι μικρές σε όγκο και ότι η αντιπολίτευση, που δεν αποδέχεται την συμφωνία, δεν προτείνει καμία εναλλακτική λύση.

Τέλος ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, έχει αρχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα όπως η αύξηση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-πΓΔΜ κατά 18,7%.

Σχετικά άρθρα