Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε για μια δεύτερη εξαετή θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, καθώς και μέρος της διεθνούς κοινότητας.
«Ορκίζομαι, εξ ονόματος του λαού της Βενεζουέλα ορκίζομαι στη ζωή μου» είπε ο Μαδούρο, παραλαμβάνοντας την προεδρική κορδέλα από τα χέρια του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Στην τελετή της ορκωμοσίας δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής που αμφισβητούν το αποτέλεσμα των περσινών προεδρικών εκλογών.
Λίγο νωρίτερα, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «την παράνομη ορκωμοσία» του Μαδούρο και θα εντείνουν τις πιέσεις στο «διεφθαρμένο καθεστώς» του, το οποίο αποκάλεσε «δικτατορία». Σύμφωνα με την ανάρτηση του Μπόλτον στο Twitter, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τη δημοκρατική Εθνοσυνέλευση και ζητά «ελευθερία και δημοκρατία στη Βενεζουέλα».
Ο 56χρονος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη στις 20 Μαΐου, σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία απείχε η αντιπολίτευση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει να διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές στη Βενεζουέλα.
«Θεωρούμε πως οι προεδρικές εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε αξιόπιστες. Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
Την ίδια ώρα το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση, κήρυξε το Σάββατο παράνομη τη νέα θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 10 Ιανουαρίου, υποσχόμενο να ενθαρρύνει μια «μεταβατική κυβέρνηση» και «ελεύθερες εκλογές.
Η ψηφοφορία αυτή, ωστόσο, έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα διότι από τις αρχές του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είναι γνωστό ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, κήρυξε άκυρες όλες τις αποφάσεις που υιοθετεί το κοινοβούλιο.