Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μισθοφόροι της «Wagner» στη Βενεζουέλα για να στηρίξουν τον Μαδούρο

Μισθοφόροι της «Wagner» στη Βενεζουέλα για να στηρίξουν τον Μαδούρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Βενεζουέλα, Βίντεο, Εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιδιωτικός Στρατός Βάγκνερ, Νίκολας Μαδούρο, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Στρατιώτες που φέρουν στις στολές του τα σήματα της ρωσικής μισθοφορικής παραστρατιωτικής μονάδας «Wagner» εθεάθησαν στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μετά τα αμφισβητούμενα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής.

Η παρουσία της «Βάγκνερ» στη Βενεζουέλα έχει εγείρει ανησυχίες για τη ρωσική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας την επομένη της νίκης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές.

Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τη δήλωση του Μαδούρο ως δόλια, δηλώνοντας ότι μετά την εξέταση του 73,2% των ψήφων, ο υποψήφιος της, Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, κέρδισε πειστικά.

Η «Wagner Group», μια διαβόητη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με ιστορικό εκπαίδευσης στρατιωτών, συνοδείας πολιτικών και εικαζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, φέρεται να ήταν παρούσα στη Βενεζουέλα στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το Reuters, μέλη του «Ομίλου Wagner» βρίσκονταν στο Καράκας το 2019 για να παρέχουν ασφάλεια στον Πρόεδρο Μαδούρο μετά τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του.

Ο εν λόγω μισθοφορικός ρωσικός στρατός έχει επίσης εκπαιδεύσει επίλεκτες μονάδες μάχης στη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία διατηρούν στενούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς εδώ και χρόνια.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, έχοντας χορηγήσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια (15,6 δισεκατομμύρια ευρώ) σε δάνεια στο Καράκας από το 2006.

Επιπλέον, η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας, τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα στον κόσμο.

Η παρουσία μισθοφόρων της «Ομάδας Wagner» στη Βενεζουέλα θεωρείται ως ένδειξη της συνεχιζόμενης υποστήριξης της Ρωσίας στην κυβέρνηση του Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση και οι διεθνείς παρατηρητές έχουν σημάνει συναγερμό σχετικά με τις επιπτώσεις της ανάμειξης ξένων μισθοφόρων στην πολιτική και κοινωνική αναταραχή της Βενεζουέλας.

Οι δραστηριότητες του «Ομίλου Wagner» ήταν αμφιλεγόμενες, με πολυάριθμες αναφορές για τη συμμετοχή τους σε συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και διάφορα αφρικανικά έθνη.

Οι μέθοδοί τους συχνά περιλαμβάνουν συνδυασμό άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής και ρόλων υποστήριξης, που οδηγεί σε εκτεταμένες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο Καράκας, απέναντι στην επανεκλογή Μαδούρο

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, με επικεφαλής την ηγέτιδά τους, διαδήλωσαν το Σάββατο 3/8 στο Καράκας, αμφισβητώντας την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, που δήλωνε ότι «κρύβεται» και φοβάται για τη ζωή της, εμφανίστηκε το μεσημέρι σε ένα φορτηγό που έφερε γραμμένο το σύνθημα «Η Βενεζουέλα κέρδισε».

Την υποδέχτηκαν χιλιάδες υποστηρικτές της που φώναζαν «Ελευθερία».

Η Ματσάδο δεν ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου επειδή οι Αρχές έκριναν ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και απέρριψαν την υποψηφιότητά της.

Αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από τον Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια που δεν ήταν παρών το Σάββατο 3/8 στη διαδήλωση η οποία οργανώθηκε σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας, υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας.

«Δεν είμαστε τρομοκράτες. Θα φτάσουμε μέχρι τέλους» έγραφε το μήνυμα σε ένα πλακάτ που κρατούσε η Τζέζι Ράμος, 36 ετών, μαγείρισσα και μητέρα μιας κόρης. «Αυτή η δικτατορία θα πέσει», διαβεβαίωσε.

Η ανάμνηση της καταστολής του 2017, όταν σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι και η κινητοποίηση του μηχανισμού ασφαλείας μετά τις εκλογές προκαλούν ωστόσο έκδηλο φόβο.

Η 55χρονη Σονέλ Μολίνα, τα δυο παιδιά της οποίας έφυγαν στο Περού, αφηγήθηκε ότι «ανησυχούν» για εκείνη και την συμβούλευσαν να φύγει από τη χώρα αλλά η ίδια δεν θέλει.

Πήγε στη διαδήλωση «για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την ψήφο», όπως είπε.

Στην υπόλοιπη πόλη, οι δρόμοι ήταν ουσιαστικά έρημοι.

Την Παρασκευή 2/8 η εκλογική αρχή επιβεβαίωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την επανεκλογή του Μαδούρο για μια τρίτη θητεία μέχρι το 2031.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, χωρίς να δώσει αναλυτικές πληροφορίες, ο Μαδούρο συγκέντρωσε ποσοστό 52% και ο Ουρούτια 43%.

«Εμείς κερδίσαμε!» απάντησε μέσω της πλατφόρμας «Χ» η Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

«Έχουμε αποδείξεις και ο κόσμος το ξέρει ήδη», πρόσθεσε η Ματσάδο που χαρακτήρισε «φάρσα» τα επίσημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο Ουρούτια έλαβε ποσοστό 67%.

Τουλάχιστον 11 πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σχεδόν παντού στη χώρα το διήμερο μετά τις εκλογές.

Η αντιπολίτευση, που καταγγέλλει «βίαιη καταστολή», κάνει λόγο για 20 νεκρούς και 11.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον Ουρούτια ως νικητή των εκλογών στη Βενεζουέλα και όχι τον Μαδούρο

Οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισαν ως νικητή των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα τον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια και όχι τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνεχάρη τον Γκονσάλες που «έλαβε τις περισσότερες ψήφους» στις εκλογές της Κυριακής, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την ασφάλειά του ίδιου.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Μπλίνκεν διεμήνυσε πως υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.

Επίθεση στα γραφεία της αντιπολίτευσης

Η διαμάχη για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, αφότου το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε νικητή τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013.

Το κίνημα με επικεφαλής την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάντο τόνισε ότι έξι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε φρουρούς ασφαλείας του κατά τη διάρκεια της νύχτας και εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κινήματος στο Καράκας, πήραν εξοπλισμό και βανδάλισαν τους χώρους.

«Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις και την έλλειψη ασφαλείας τις οποίες υφιστάμεθα για πολιτικούς λόγους», ανέφερε το κίνημα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τρίτη θητεία για Μαδούρο

Χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας, κάλεσαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερείς καταμετρήσεις των ψήφων, αφότου το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο νικητή για τρίτη θητεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ δήλωσε από την πλευρά του το Σάββατο 3/8 ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή μιας απόπειρας πραξικοπήματος», καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε μια μέρα νωρίτερα τον αντίπαλο του Μαδούρο και υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια ως νικητή των εκλογών.

Σχετικά άρθρα