Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκιόργκι Ιβάνοφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στη «Μακεδονία» μας

Γκιόργκι Ιβάνοφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στη «Μακεδονία» μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Σκόπια,

Την Παρασκευή, στην τελευταία ετήσια ομιλία του στη σκοπιανή Βουλή, καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάιο, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της για να κατακεραυνώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παρόντες στην ομιλία ήταν ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο Αλβανός Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, υπουργοί, εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας και των ενόπλων δυνάμεων, μέλη του διπλωματικού σώματος κ.α. Από την αίθουσα απουσίαζαν οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, μεγάλο μέρος της ομιλίας ήταν αφιερωμένο στην Συμφωνία των Πρεσπών, όπου ο Πρόεδρος Ιβάνοφ επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις και κάλεσε τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας «να αντλήσουν δυνάμεις και να απορρίψουν την Συμφωνία».

«Ελπίζω ακόμα ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αντλήσει δυνάμεις, θα ακούσει την φωνή του λαού και θα απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τροπολογίες για αλλαγή του Συντάγματος», είπε ο Ιβάνοφ από το βήμα του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA και υπενθύμισε μία δήλωση του πρώην Προέδρου της πΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, ότι το θέμα του ονόματος είναι παλαιότερο από κάθε σύνταγμα, κάθε κυβέρνηση, κάθε κόμμα και ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται για αυτό.

Σημείωσε, ακόμα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «βάζει τέλος στην “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, όπως την γνωρίζουμε».

«Η Συμφωνία παραβιάζει μία διάταξη του εσωτερικού δικαίου που είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

»Το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ετοιμάστηκε χωρίς εθνική συναίνεση, δίχως να γνωρίζω και δίχως να έχω δώσει την συγκατάθεσή μου ως Πρόεδρος», είπε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών, δια της αποχής, έλαβαν την ηχηρή απόφαση ότι κανείς δεν διαθέτει την λαϊκή εντολή να αλλάξει το Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να διαπραγματεύεται για θέματα ταυτότητας.

Κατηγόρησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι «όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά και ενεργεί αντίθετα με την βούληση του λαού».

«Κατά την διάρκεια της εκστρατείας στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζεται ο “μακεδονικός” λαός, ότι προστατεύεται η “μακεδονική” γλώσσα, ότι ενισχύεται η “μακεδονική” ταυτότητα.

»Η επίσημη Αθήνα διέψευσε όλες τις δηλώσεις της κυβέρνησής μας.

»Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας σε πολλές περιπτώσεις υπογράμμισε ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει “μακεδονικό” λαό και “μακεδονική” ταυτότητα.

»Πρόσφατα ο Έλληνας Πρόεδρος Παυλόπουλος επιβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχθεί αυθαίρετη ερμηνεία της Συμφωνίας», είπε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ.

Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων της πΓΔΜ με την Ελλάδα «με την επιστροφή στα αυθεντικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δεν έχουν επιβληθεί και είχαν αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα», καθώς και με «την ανανέωση της εθνικής συναίνεσης εντός της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό του θεμελιώδους δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού».

Επίσης, όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ αναφέρθηκε και στον νόμο για την χρήση των γλωσσών στην πΓΔΜ, τον οποίο αρνείται να υπογράψει, επαναλαμβάνοντας ότι αυτός είναι αντισυνταγματικός και θα προκαλέσει πλήρη δυσλειτουργία των κρατικών θεσμών.

Εξέφρασε τον σεβασμό του προς όλες τις εθνοτικές κοινότητες της χώρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η “μακεδονική” γλώσσα είναι η lingua franca χάρις στην οποία συνεννοούνται τα μέλη των διαφόρων κοινοτήτων» και αποτελεί παράγοντα συνοχής που συνδέει όλα τα τμήματα της πολυεθνικής κοινωνίας της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών της πΓΔΜ υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος, τα μέλη της οικογένειάς του και στελέχη του γραφείου του αποτελούν στόχο παρακολούθησης «με προφορική εντολή».

Σημείωσε, ακόμα, ότι ως Πρόεδρος της πΓΔΜ εργάστηκε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της απόφασης του τον Απρίλιο 2016 για χορήγηση αμνηστίας σε όλους τους εμπλεκόμενους στις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, μία απόφαση που αργότερα αναγκάστηκε να ανακαλέσει λόγω των σφοδρών αντιδράσεων εντός και εκτός της πΓΔΜ.

Σημείωσε ότι εκείνη η απόφασή του και η σημερινές κινήσεις της κυβέρνησης για την χορήγηση αμνηστίας διαφέρουν σε ότι αφορά τους σκοπούς.

«Ο δικός μου σκοπός ήταν η συμφιλίωση, ο δικός σας σκοπός είναι η εξασφάλιση υποστήριξης στις συνταγματικές αλλαγές μέσω απειλών», ανέφερε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ.

Τέλος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ζάεφ.

«Πρώτα ζήτησαν την υποστήριξη των πολιτών στις εκλογές και μετά τους ανακοίνωσαν ότι ουσιαστικά ψήφισαν για την “Πλατφόρμα των Τιράνων” (σ.σ. αιτήματα και στόχοι στα οποία συμφώνησαν τα αλβανικά πολιτικά κόμματα της πΓΔΜ μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016) και την Συμφωνία με την Ελλάδα.

»Πρώτα ψήφισαν τον νόμο για την χρήση των γλωσσών (σ.σ. αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κρατιδίου) και ύστερα ζήτησαν γνωμοδότηση από την Επιτροπή Βενετίας.

»Πρώτα συνέλαβαν βουλευτές και μετά τους αφαίρεσαν την βουλευτική ασυλία.

»Πρώτα αποδέχθηκαν τη Συμφωνία για το όνομα και μετά με ενημέρωσαν ως Πρόεδρο του κράτους.

»Πρώτα υιοθέτησαν αυτήν την επιζήμια Συμφωνία με την Ελλάδα και μετά ρώτησαν τους πολίτες σε δημοψήφισμα», είπε ο Ιβάνοφ εν μέσω χειροκροτημάτων από βουλευτές της αντιπολίτευσης και διαμαρτυριών από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σχετικά άρθρα