Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βάλερι Έιμος, Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συρία, Τζιχαντιστές,

Δεν έχει τέλος το δράμα των αμάχων στη Συρία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς καμία πρόσβαση σε βοήθεια.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, έθεσε το ζήτημα απευθύνοντας έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εξασφαλίσει στις ομάδες αρωγής «τα μέσα για να εκπληρώσουν την ανθρωπιστική αποστολή τους».

Η κ. Ειμος δήλωσε «όχι μόνον απαισιόδοξη, αλλά πολύ απογοητευμένη» και προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως είναι «εξαιρετικά μικρή και αργή η πρόοδος» όσον αφορά τις προσπάθειες για παροχή βοήθειας στους Σύρους αμάχους.

«Η απομάκρυνση περίπου 1.400 πολιτών από τη Χομς είναι βεβαίως μια επιτυχία, δεδομένων των άκρως δύσκολων συνθηκών, ωστόσο υπάρχουν ακόμα 250.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι εξαιτίας των μαχών στη Συρία χωρίς καμία πρόσβαση σε βοήθεια», υπογράμμισε.

Η κ. Ειμος ανέφερε ότι ο ΟΗΕ έχει προφορικές διαβεβαιώσεις των εμπολέμων, αλλά όχι γραπτές εγγυήσεις ότι θα παραταθεί η εκεχειρία στην Χομς. «Χωρίς γραπτές εγγυήσεις δεν μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις εμπόλεμες πλευρές ώστε αυτές να σεβαστούν την εκεχειρία για να διευκολυνθεί η αποστολή της βοήθειας και να μην αποτελέσουν στόχο οι ομάδες αρωγής του ΟΗΕ κατά τη διανομή της βοήθειας αυτής».

«Πρέπει να έχουμε τα μέσα για να φέρουμε εις πέρας το έργο μας», είπε η κ. ‘Ειμος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

syria1

Η πιο βίαιη φάση των συγκρούσεων των τελευταίων τριών ετών

38 πολίτες –συμπεριλαμβανομένης μιας 7μελούς οικογένειας- καθώς και 13 αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο βόρειο Χαλέπι, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Περίπου 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Από τον περασμένο μήνα, οπότε και άρχισαν οι συνομιλίες, έχουν σκοτωθεί 4.989 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο η περίοδος αυτή σημάδεψε την πιο βίαιη φάση των συγκρούσεων των τελευταίων τριών ετών.

syria2

Σχετικά άρθρα