Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» εξηγεί γιατί θα αργήσει η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» εξηγεί γιατί θα αργήσει η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφημερίδα Φιλελεύθερος, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τζέιν Χολ Λουτ,

Η αποστολή της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, δεν προδιαγράφει είτε την επανέναρξη των συνομιλιών είτε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα με τίτλο «Δύσκολη και η επόμενη μέρα».

Γι’ αυτό και το παζλ που θα πρέπει να στήσει τόσο η ίδια όσο και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εάν θέλει να μην οδηγήσει την προσπάθεια στο Κυπριακό σ’ ένα οριστικό ναυάγιο, σημειώνει η πατριωτική κυπριακή εφημερίδα.

Η ίδια η τουρκική πλευρά, συνεχίζει ο «Φιλελεύθερος», έχει δείξει με ένα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν είναι στις προτεραιότητές της μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο ούτε και βιάζεται να πάει σε ένα νέο Κραν Μοντάνα.

Το ότι ακόμα δεν έγινε συνάντηση με Τσαβούσογλου-Λουτ είναι ένα μήνυμα προς όσους προσπαθούν έμμεσα ή άμεσα να βάλουν πίεση στον Νίκο Αναστασιάδη.

Κινήσεις ουσίας από την Τουρκία θα πρέπει να αναμένονται μετά τον Μάρτιο και τις δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Η Ελλάδα είναι ίσως η πιο δραστήρια σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι τέτοιες που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες εκλογές.

Και το τελευταίο που θα ήθελε σε μια τέτοια περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας είναι να πάει το Κυπριακό σε Διάσκεψη την ώρα που στην Ελλάδα θα στήνονται κάλπες.

Όσο δε για τη Βρετανία, σίγουρα θα είναι ουτοπία ότι το Λονδίνο μέχρι και το τέλος του Μαρτίου θα μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά με ζητήματα όπως το Κυπριακό.

Το μίνιμουμ που μπορεί να γίνει, υπό αυτά τα δεδομένα και για να σωθεί η παρτίδα, είναι ένας διακοινοτικός διάλογος.

Υπάρχουν στην ατζέντα θέματα για να συζητήσουν οι δύο ηγέτες.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει θετική απάντηση από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι δεν πάει ξανά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Είναι εμφανές ότι ακόμα και να πετύχει σύγκληση επί των Όρων Αναφοράς, δεν σημαίνει ότι οδηγείται η διαδικασία σε μια νέα Διάσκεψη.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προετοιμαστεί για να προωθήσει τις δικές της θέσεις σ’ ό,τι αφορά τους Όρους Αναφοράς, αναμένοντας τις πάρα πέρα εξελίξεις.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Λουτ-Κατρούγκαλου και αμέσως μετά η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ θα αναχωρήσει για την Κύπρο.

Σχετικά άρθρα