Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας επιμένει: Δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα – Να σταματήσει η παραχάραξη

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας επιμένει: Δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα – Να σταματήσει η παραχάραξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Κασιμίρ Καρακατσάνοφ, Σκόπια,

«Τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της ιστορίας», είναι η νέα δήλωση του Βούλγαρου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας, Κασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος το Σάββατο δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα να γίνει επίσημη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Καρακατσάνοφ σε συνέντευξή του στα βουλγαρικά ΜΜΕ την Κυριακή, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, έθεσε και πάλι το θέμα της Βουλγαρο-«Μακεδονικής» Επιτροπής για τα ιστορικά θέματα, που επί ενάμισι χρόνο δεν έχει κάνει καμία πρόοδο και υπογράμμισε ότι η βουλγαρική πλευρά δεν έμεινε σταθερή στις θέσεις της.

«Υπάρχει μια τάση από τη βουλγαρική πλευρά να κάνουμε συμβιβασμούς, που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτη.

»Από τη «μακεδονική» πλευρά εκφράσθηκε η επιθυμία να αμφισβητηθούν πράγματα, να αλλαχθούν και να γίνουν δεκτά αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια», είπε ο Καρακατσάνοφ.

Ο Καρακατσάνοφ λέει ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων θα πρέπει να αλλάξει.

«Η «Μακεδονία» δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αυτήν την νοοτροπία», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Η απάντηση των Σκοπίων

Ο ίδιος προειδοποίησε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, να μην επιμένει στην ύπαρξη της «μακεδονικής» γλώσσας, όταν δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την ύπαρξή της.

Στη δήλωση αυτή του Καρακατσάνοφ αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων λέγοντας ότι «οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν ένα αρνητικό κύκλο που θα οδηγήσει μακριά τον ένα από τον άλλο και θα προκαλέσει εχθρότητα παρά φιλία».

«Έχουμε υπογράψει μια συνθήκη φιλίας για να οικοδομήσουμε τη φιλία, αλλά αυτή προϋποθέτει την αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και μέριμνα για τα συμφέροντα των γειτόνων», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Ο Καρακατσάνοφ στη νέα δήλωσή του, τόνισε ότι ως αρχηγός του VMRO-BND, ως ιστορικός και ως Βούλγαρος, έχει το δικαίωμα στη γνώμη του και θα την υπερασπισθεί, αλλά δεν υποχρεώνει σε αυτό τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αντίδραση στη βουλγαρική κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις και τις κατηγορίες του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού.

Σχετικά άρθρα